Wino z malin.doc

(21 KB) Pobierz

WINO Z MALIN

Sok z malin jest bardzo ceniony w gospodarstwie domowym, dlatego tylko sporadycznie sporządza się z niego wino. Warto jednak zauważyć, że z malin, zwłaszcza leśnych, uzyskuje się znakomite wina deserowe, czyli o mocy powyżej 15%.

Z malin oddzielamy szypułki, owoce miażdżymy i miazgę pozostawiamy na 1-3 dni (w temp. około 15°C.). Następnie wyciskamy moszcz i przygotowujemy nastaw. Dodajemy pożywkę 3-4 g fosforanu amonowego na 10 l nastawu.

Moszcz malinowy fermentuje szybko i gwałtownie, tak że można z niego łatwo uzyskać wino nawet bardzo mocne. Przy fermentacji moszczu malinowego łatwo o zakażenie "octówką" lub drożdżami kożuchującymi. Aby zabezpieczyć nastaw przed zakażeniem, wskazane jest dodanie do miazgi 1,5-2 g pirosiarczynu potasowego na 10 kg owoców. Przebieg fermentacji staje się co prawda powolniejszy, ale za to może być prowadzona w wyższej temperaturze i z lepszym skutkiem. Właściwy bukiet uzyskuje się po 18-24 miesiącach leżakowania. W przypadku malin różni autorzy podają różne ilości dodatków wody i cukru do litra moszczu.

 

Wino z malin o mocy 15%

moszcz z malin - 10,0 l

cukier - 3320 g, czyli 2,07 l

woda - 2,93 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino z malin o mocy 16%

moszcz z malin - 10,0 l

cukier - 3575 g, czyli 2,23

woda - 2,77

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino z malin o mocy 17%

moszcz z malin - 10,0 l

cukier - 3830 g, czyli 2,39 l

woda - 2,61 l

Razem doprawiony moszcz 15,0 l

 

Wino z malin o mocy 18%

moszcz z malin - 10,0 l

cukier - 4085 g, czyli 2,55

woda - 2,49

Razem doprawiony moszcz 15,0

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin