Wino z pomidorów.doc

(19 KB) Pobierz

WINO Z POMIDORÓW

Składniki: 6-7 kg owoców, 1-1,5 g pożywki, 2 kg cukru, drożdże winne.

 

Dojrzałe pomidory umyć, osaczyć, przepuścić przez maszynkę alfa (odrzucając nasiona) lub przez maszynkę do mięsa i odsączyć przecier na sicie perlonowym. Do soku pomidorowego dodać wody. Następnie wymieszać go z pożywką (rozmąconą w niewielkiej ilości ciepłej wody), cukrem i matką drożdżową. Cukier uprzednio trzeba rozpuścić w niewielkiej ilości soku. Nastawić do fermentowania.

 

Po 4 tygodniach możemy przystąpić do pierwszego ściągania. Aby poprawić smak, możemy dodać nieco soku z rabarbaru oczyszczonego kredą (zobacz: wino z rabarbaru).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin