Zupa z kurczaka
Składniki:
2 upieczone udka z kurczaka
2 łodygi selera naciowego
cebula
duża marchewka
kwaśne jabłko
pół puszki białej fasoli
pół puszki kukurydzy
kostka bulionowa (rosół z kury lub wegetariański)
łyżka sosu sojowego
10 dag. drobnego makaronu, lub pokruszony makaron ryżowy
czubata łyżka siekanego koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
olej do smażenia
Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż pokrojone warzywa: marchew - w słupki, cebulę - w piórka, seler - w plasterki. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj jabłko (obrane i pokrojone w kostkę), smaż wszystko jeszcze przez chwilę.
Do garnka wlej 5 szklanek wrzątku, dodaj kostkę rosołową, sos sojowy, podsmażone warzywa i gotuj 10 min. na małym ogniu. W tym czasie ugotuj (lub przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron. Odcedź fasolę i kukurydzę. Usuń skórkę oraz kości z pieczonych udek, a mięso pokrój na drobne kawałki. Dodaj wszystko do zupy, zagotuj, przypraw solą i pieprzem.
Do miseczek nałóż makaron, wlej zupę i posyp koperkiem.
Smacznego J
Vila