Zupa z kurczaka.doc

(22 KB) Pobierz

                              Zupa z kurczaka

 

Składniki:

2 upieczone udka z kurczaka

2 łodygi selera naciowego

cebula

duża marchewka

kwaśne jabłko

pół puszki białej fasoli

pół puszki kukurydzy

kostka bulionowa (rosół z kury lub wegetariański)

łyżka sosu sojowego

10 dag. drobnego makaronu, lub pokruszony makaron ryżowy

czubata łyżka siekanego koperku

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

olej do smażenia

 

 

Na patelni mocno rozgrzej olej, włóż pokrojone warzywa: marchew - w słupki, cebulę - w piórka, seler - w plasterki. Smaż 5 min. mieszając. Dodaj jabłko (obrane i pokrojone w kostkę), smaż wszystko jeszcze przez chwilę.

Do garnka wlej 5 szklanek wrzątku, dodaj kostkę rosołową, sos sojowy, podsmażone warzywa i gotuj 10 min. na małym ogniu. W tym czasie ugotuj (lub przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu) makaron. Odcedź fasolę i kukurydzę. Usuń skórkę oraz kości z pieczonych udek, a mięso pokrój na drobne kawałki. Dodaj wszystko do zupy, zagotuj, przypraw solą i pieprzem.

Do miseczek nałóż makaron, wlej zupę i posyp koperkiem.

 

 

 

Smacznego J

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin