Ryba po azjatycku
30-40 dag filetów rybnych,2 łyżki sosu sojowego,szczypta imbiru lub drobniutko posiekany plasterek imbiru1 jajo3 łyżki maki (ja używam pełnoziarnistej orkiszowej, ale może być zwykła J)2 łyżki oleju (oliwy z oliwek lub oleju sezamowego)2 łyżki miodu (ja preferuję gryczany, ale pewnie dobrze smakuje z każdym innym J)ząbek czosnku
Opcjonalnie – pół łyżeczki kruszonych glonów Nori (kupisz w sklepie ze zdrową żywnością).Osaczone filety podziel na mniejsze kawałki, wymieszaj z sosem sojowym iimbirem (oraz Nori, jeśli masz), po czym odstaw, na co najmniej pól godziny.
Wyjmij rybę z marynaty, zanurz w rozbełtanym jajku, obtocz w mace. Smaż naśrednim ogniu na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pod koniec smażenia miód i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę marynaty.
Tak przyrządzona ryba komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym i sałatką z kapusty pekińskiej.
Smacznego J
Vila