Ryba po azjatycku..doc

(21 KB) Pobierz

Ryba po azjatycku

 


30-40 dag filetów rybnych,
2 łyżki sosu sojowego,
szczypta imbiru lub drobniutko posiekany plasterek imbiru
1 jajo
3 łyżki maki (ja używam pełnoziarnistej orkiszowej, ale może być zwykła J)
2 łyżki oleju (oliwy z oliwek lub oleju sezamowego)
2 łyżki miodu (ja preferuję gryczany, ale pewnie dobrze smakuje z każdym innym J)
ząbek czosnku

Opcjonalnie – pół łyżeczki kruszonych glonów Nori (kupisz w sklepie ze zdrową żywnością).

Osaczone filety podziel na mniejsze kawałki, wymieszaj z sosem sojowym i
imbirem (oraz Nori, jeśli masz), po czym odstaw, na co najmniej pól godziny.


Wyjmij rybę z marynaty, zanurz w rozbełtanym jajku, obtocz w mace. Smaż na
średnim ogniu na rozgrzanym tłuszczu, dodaj pod koniec smażenia miód i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę marynaty.


Tak przyrządzona ryba komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym i sałatką z kapusty pekińskiej.
 

 

 


Smacznego J

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin