Likier mleczn2.pdf

(17 KB) Pobierz
Likier mleczn2
Likier mleczny
Skrajać cienka warstwę skórki z 4 umytych cytryn (biały podskórek odrzucić) i wrzucić do
butli lub gąsiorka.
Dodać cytryny pokrajane w plastry (pestki usunąć).
Zasypać cukrem w ilości 0,5-1 kg, zaleŜnie od poŜądanej słodyczy.
Dodać 1-2 laski wanilii lub ok. 50 kropli esencji waniliowej.
Następnie dodać 1 l mleka pełnego, 0,5 l spirytusu, 0,5 l rumu białego (lub 0,25 l rumu
białego i 0,5 l rumu złocistego).
Naczynie zakorkować, pozostawić w cieple i codziennie kilka razy energicznie potrząsnąć,
aby cukier zupełnie się rozpuścił.
Po 6-9 tygodniach wyjąć z naczynia skórki, cytryny i wanilię.
Do duŜego lejka włoŜyć warstwę waty, na to - cienkie gęste płótno i likier przefiltrować.
Napój będzie zupełnie czysty, a na płótnie pozostanie aromatyczny, słodki twaroŜek (po
ścięciu się mleka), który moŜe stanowić doskonałe nadzienie do naleśników, do przełoŜenia
tortu lub na kruche ciasteczka.
Gotowy likier (ok. 2 l) o mocy ok. 30% i smaku mleczno-irysowo-cytrynowym oraz
przejrzystej barwie słomkowej wlać do butelek, zakorkować i przechowywać w ciemnym,
chłodnym miejscu.
Ten wyborny likier naleŜy pić w temperaturze 10-12st.C.
Zamiast wanilii moŜna dodać 20 kropli esencji migdałowej.
Na Zachodzie znane są białe emulsyjne likiery mieszane o zawartości 30% pełnego mleka,
22% cukru i mocy - 20-25%.
Aby mleko w likierze się nie ścięto, dodawane są naturalne emulgatory.
Nasz "Polmos" produkuje m.in. "Krem Pomarańczowy" (18%) z odtłuszczonego mleka w
proszku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin