Likier z poziomek75 dag dojrzałych poziomek,3/4 l spirytusu (95%),50 dag cukruPoziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie).Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą doekstraktu i syropu.Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.
w_karol