FASOLA W.doc

(3141 KB) Pobierz
FASOLA W POMIDORACH

Fasola szparagowa marynowana

 

Czas przygotowania: pół godziny +godzina gotowania, następnego dnia jeszcze pól godz. gotowania

Fasolka szparagowa 1,5 kg, Cukier 3 płaskie łyżki, Ocet 10% 3/4 szklanki, Sól 1/2 łyżki, Woda 3 1/2 szklanki, Chrzan, koper

 

Młodą, bez włókien fasolkę szparagową umyć i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układać w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki. Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobnionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką. Przygotować zalewę z wody, cukru, soli i octu i zagotować. Gorącą zalewą napełniać słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je ok.1 godziny na niezbyt silnym ogniu. Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić. Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu ok.30 minut.

 

FASOLA W POMIDORACH




1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 1 i 1/2 kg fasoli szparagowej, 2 kg pomidorów lub 2 koncentraty pomidorowe, 1 szkl oleju, 3 łyżki cukru, 4 łyżki soli, 3 łyżki octu


Fasolkę pokroić i gotować 10 minut. Cebulę pokroić i dusić w oleju ok. 30 minut, marchew zetrzeć na tarce i też poddusić w oleju na bardzo małym ogniu. Połączyć wszystkie składniki i dusić jeszcze 15 minut. Nałożyć gorące do słoików i pasteryzować około 10 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem

 

 

 

 

 

 

 

 

Fasolka szparagowa (weki)

 

Czas przygotowania: 2 h

zielona fasolka szparagowa, sól

 

Fasolkę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki ok. 3 cm. Gotować 20 minut w osolonej wodzie i umieścić w słoikach, razem z wodą. Gotować 1 h. Następnego dnia gotować 40 minut. Ostatniego dnia gotować 30 minut. Przeznaczenie:  sałatki, lub odsączona i podsmażona na oleju roślinnym, jako dodatek do gotowanych ziemniaków. można podawać z majonezem, śmietaną, lub kefirem.

 

Fasolka szparagowa, konserwowa



1 litr wody, 0,5 litra octu, 4 dag soli, 8 dag cukru, fasolka szparagowa.


Fasolkę szparagową obgotować w lekko osolonej wodzie i nałożyć do słoików. Zalewa: Gotową zalewę wlać do słoików z fasolą i pasteryzować 10 minut. Do słoików dekoracyjnie można dodać marchewkę i czosnek. Jeżeli ktoś nie lubi ostro to trzeba zmniejszyć ocet do swojego smaku.

 

Fasolka szparagowa marynowana

 

3 kg fasolki Zalewa: 1l wody, 10 dag cukru, 7 dag soli, gałązka kopru, 1/2 dag chrzanu, po parę łodyżek naci selera i pietruszki, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu, 4 liście laurowe, 1 szklanka octu 6 proc.

 

Świeżą fasolkę oczyścić, przyciąć strąki po obu końcach, ewentualne włókna usunąć. Obgotować w słonej wodzie w ciągu 5 min, ułożyć w słoikach. Na zalewę do wody dodać wszystkie składniki (bez octu), doprowadzić do wrzenia, wtedy dodać ocet, krótko zagotować i odcedzić. Gorącą zalewą zalać fasolkę w słoikach • pasteryzować w temfp95 stopni C w ciągu 25 min.

 

Fasolka szparagowa w słoikach

 

fasolka szparagowa, woda z solą i cukrem (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki cukru), kwasek cytrynowy

 

Sparzoną w dużej ilości wody (na 1 litr wody czubata łyżeczka soli i 1/2 łyżeczki cukru) fasolkę nakładaj ciasno i pionowo w słoiki i zalej wywarem, w którym gotowałaś ją. Na wierzch wsyp kilka ziaren kwasku cytrynowego i zakręć. Gotowanie: w 1 dniu 1 godzinę w 2 dniu 45 min

 

Fasolka szparagowa z papryką



1 kg fasolki szparagowej, 3 strąki kolorowej papryki, po 1 łyżeczce kwasku cytrynowego i cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie i liść laurowy

 

Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, goto­wać 3 min w osolonej wodzie, odcedzić. Papryki pokroić w paski, wyjąć gniada nasienne • w słoikach ułożyć warstwami na przemian fasolkę i paprykę, dodać po 3 ziarna ziela i po liściu laurowym. Zagotować litr wody z kwaskiem cytry­nowym, solą i cukrem, zalać fasolkę, słoiki zakręcić, pasteryzować 30 min.

 

 

 

 

Fasolka w marynacie



1 kg fasolki szparagowej, świeży koper, ziele cząbru, ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 0,5l wody, 1 dag soli, 5 dag cukru, 0,5 dag kwasku cytrynowego

 

Młode strąki fasolki zielonej lub żółtej umyj, obetnij końce, obgotuj przez 3 min w lekko osolonym wrzątku. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na paseczki. Fasolkę odcedź i układaj w wyparzonych słoikach. Do każdego włóż po 2-3 paseczki papryki, szczyptę cząbru, ząbek czosnku i kawałek kopru. Wodę zagotuj z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Gorącą zalewą zalej fasolkę w słoikach, zam­knij i pasteryzuj około 25 minut.

 

Fasolka w pomidorach

 



1 kg fasolki szparagowej, 20 dag cebuli, 20 dag marchwi, 100 ml oleju, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka octu, liść laurowy, 1/2 l przecieru pomidorowego


Ugotować fasolkę w nieosolonej wodzie na "jędrno". Ostudzić. Marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w plasterki i razem udusić na oleju. Po ok. 15 min dodać resztę składników razem z ugotowaną wcześniej fasolką i dusić jeszcze przez 5 min. Nakładać do słoików i gotować ok. 20 min.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin