Cielęcina w sosie tuńczykowym.doc

(98 KB) Pobierz
Cielęcina w sosie tuńczykowym

Cielęcina w sosie tuńczykowym 

Przygotowanie: 1 godzina

Oczekiwanie: 6 godzin

Duszenie: 1 godzina 15 minut

Kaloryczność: 320 kcal/porcja


Składniki na 8 porcji
 

1 kg cielęciny (sznyclówki)

 

 

4 cebule dymki

 

 

2 ząbki czosnku

 

 

szklanka białego wytrawnego wina

 

 

listek laurowy

 

 

po 1/2 łyżeczki białego pieprzu i soli

 

 

po łyżce suszonego rozmarynu i tymianku

 

 

2 łyżki oliwy

 

 

3 łyżki oleju

 

 

szklanka bulionu z warzyw

 

 


Sos:

 

 

2 puszki tuńczyka w oleju

 

 

4 sztuki anchois

 

 

1/2 słoiczka kaparów

 

 

2 jajka

 

 

łyżka soku z cytryny

 

 

1/2 szklanki bulionu

 

 

łyżeczka musztardy

 

 

pieprz

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Cebule i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, zalać winem. Dodać oliwę, zioła, sól i pieprz, wymieszać. ?Mięso umyć, osuszyć, polać marynatą. Przykryć i wstawić na 6 godzin do lodówki. Co jakiś czas je odwracać.

 

 

 

 

2.

Cielęcinę osączyć z marynaty. Marynatę przecedzić i zachować. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso z każdej strony.

 

 

 

 

3.

Bulion zagotować. Mięso przełożyć do rondla, podlać pozostałą marynatą i bulionem, dodać listek laurowy, przykryć i dusić 45 minut na małym ogniu.

 

 

 

 

4.

Piekarnik rozgrzać do 250ľC, zgasić płomień. Mięso przełożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika na 30 minut. Wyjąć, pokroić w plastry. Cielęcinę podawać z sosem z tuńczyka i ziemniaczanym purée.

 

 

 

 

5.

Przygotowanie sosu: jajka ugotować na twardo, ostudzić, wyjąć żółtka. Tuńczyka, anchois i kapary osączyć (łyżkę kaparów odłożyć do dekoracji), dodać żółtka, sok cytrynowy, bulion, musztardę, szczyptę pieprzu, składniki zmiksować. Sos podgrzać, polać mięso, posypać odłożonymi kaparami.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin