Drożdżówka z pachnącą kruszonką(1).docx

(388 KB) Pobierz

http://swiat-od-kuchni.blog.onet.pl/0Drożdżówka z pachnącą kruszonką
35 dag mąki,
   3 dag drożdży,
3/4szkl. mleka,
2,5 dag masła,
   1 cukier waniliowy,
   4 łyżki cukru,
   1 jajko,
1/2szkl. suszonych żurawin,
   2 łyżki nalewki śliwkowej (rumu, brandy, wiśniówki),
   1 żółtko do posmarowania ciasta (ew. białko, jeśli nam takowe zbywa), tłuszcz do formy.
Kruszonka:
   4 łyżki mąki,
   1 łyżka cukru,
2,5 dag zimnego masła,
      szczypta cynamonu*.
* Wielkość szczypty zależna od naszych upodobań. Można zrezygnować bez zmian w konsystencji
   Mąkę przesiać do miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem waniliowym i zalać odrobiną letniego mleka. Widelcem wymieszać, zbierając przy okazji trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mleka podgrzać troszeczkę mocniej i rozpuścić w nim masło. Przestudzić do letniej temperatury.
   Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę, po czym wlać do mąki z wyrośniętymi drożdżami. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo resztę mleka z rozpuszczonym masłem. Można ciasto wyrabiać mikserem, używając spiralnych końcówek. Ręcznie wyrabiać ok. 10 minut. Powinno wchłonąć całą ilość mleka. Walnąć ciastem kilka razy o blat, na którym go wyrabiamy... Gotowe przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.
   W tym czasie zalać żurawiny takim alkoholem, na jaki mamy ochotę, albo jaki mamy pod ręką. Żurawin można dodać więcej, albo można z nich zrezygnować. Niestety na zdjęciu niewiele jest widocznych, bo jak widać - ze złej strony zaczęłam... Odstawić na bok na czas wyrastania ciasta.
   Przesiać mąkę na kruszonkę do miseczki, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i wkroić zimne koniecznie masło. Zagnieść palcami kruszonkę, aż powstanie kaszka. Zlepić całość w grubsze krupy i wstawić do lodówki. Oczywiście na czas wyrastania ciasta.
   Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, zrobić w nim dołek i wlać alkohol spod żurawin. Zagnieść całość, po czym dodać żurawiny i wrobić je skutecznie. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki (ja daję do krótkiej - 24 cm), posmarować żółtkiem i rozkruszyć na wierzchu zimną kruszonkę. Przykryć delikatnie folią spożywczą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Delikatnie... aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia (ponad formę).
   W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C. Piec ciasto przez ok. 30-35 minut. Pod koniec pieczenia, w momencie kiedy zacznie się zbytnio rumienić od góry - przykryć wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu wyjąć natychmiast z formy, pomagając sobie - w razie problemów - jakimkolwiek nożem. Wystudzić. Przynajmniej trochę... Pyszna z masłem pachnącym.
 

                                         http://republika.pl/blog_ah_3318214/3683417/tr/drozdzowka_z_kruszonka1.jpg 

 

Drożdżówka

 

Składniki:
- 1/2 kg mąki tortowej,
- 1 całe jajko,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 5 dag drożdży (świeżych),
- 1 szklanka mleka,
- 1/4 kostki margaryny,
- rodzynki .
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać do naczynia, drożdże i cukier zalać 1/2 szklanki ciepłego mleka pozostawić w ciepłym miejsce i poczekać aż zaczną rosnąć. Do 1/2 szklanki ciepłego mleka dodać 1/4 kostki margaryny(margaryna powinna się lekko rozpuścić). Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, margarynę z mlekiem, 2 żółtka, 1 jajko, rodzynki (można dodać szczyptę soli). Wszystkie składniki połączyć i zagniatać bardzo intensywnie ciasto (ok.15 - 20 minut). Jak ciasto będzie już "odchodziło" od ręki pozostawić je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok.40 min). Przygotować blaszkę (rozmiar standartowy blaszki prostokątnej)wyłożyć ją specjalnym papierem do pieczenia (wtedy nie będzie konieczne smarowanie formy tłuszczem)i wyłożyć wyrośnięte ciasto (wierzch ciasta posmarować białkiem). "Wygładzone" ciasto pozostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok.30 min.) Do nagrzanego piekarnika (200 stopni - skala 5)wstawić ciasto i piec ok. 40-45 min. aż się zaróżowi(w międzyczasie pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika bo ciasto opadnie!)Po upieczeniu wyjąć i zajadać się do woli.
Jak podawać? Najlepiej smakuje z zimnym mlekiem.

Uwagi: Bardzo ważną rzeczą jest aby wszystkie składniki do ciasta miały taką samą temperaturę!!!

 

Drożdżówka z lodówki

Składniki:
- 1 kg mąki pszennej,
- 4 całe jaja,
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki ciepłego mleka,
- 2 łyżki octu,
- pół szkl. cukru,
- pół kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
W ciepłym mleku rozrobić ręką drożdże i margarynę, dodać ocet. Wlać wszystko do miski z przesianą mąką, dodać jaja i cukier, starannie wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do dużej miski i wstawić do lodówki (TAK !!!) na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, włożyć do blaszek, poczekać aż podrośnie i wstawić do piekarnika nagranego do temp.180 o C. Sprawdzić suchym patyczkiem czy upieczone. Piecze sie około 45 min.
Można upiec z kruszonką lub owocami, albo zrobić dwie rolady z nadzieniem.
Potrzebne przybory:
Miska do wyrobienia ciasta, 2 blaszki do upieczenia.

Uwagi:
Jest to ciasto podstawowe drożdżowe, można dodawać rodzynki i skórkę pomarańczową kandyzowaną, można różnymi zapachami uszlachetniać. Ja osobiście lubię z nadzieniem z białego sera lub maku, robiłam również z powidłami i z marmoladą z jabłek. Z tej ilości składników wychodzą 2 blaszki.

 

Drożdżówka dla lenia
Składniki:
4 dag drożdży
3/4szkl. cukru
3 całe jajka
szczypta soli
1szkl. mleka
1/2szkl. oleju
Drożdże pokruszyć do miski, dodać pozostałe składniki. Nie mieszać. Odstawić na kilka
godzin, np. na noc (minimum to 4 godziny). Po tym czasie dodać 1/2 kg mąki pszennej i
wymieszać łyżką w miarę dokładnie (ciasto ma bardzo luźną konsystencję, spokojnie s
je miesza łyżką). Wyłożyć na blachę (wysmarowaną masłem i wysypaną mąką lub bułką
tartą), wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 170 stopni, z
termoobiegiem. Piec ok. 1 godzinę.
Na wierzchu ciasta można ułożyć dowolne owoce (u mnie kawałki brzoskwiń i truskawki).
Można to następnie posypać kruszonką, jak ja (zrobioną z ok. 10 dag mąki, 5 dag masła,
2 łyżek cukru i opakowania cukru waniliowego). Albo zamiast owoców można do ciasta
domieszać rodzynki czy skórkę pomarańczową. Generalnie ciasto jest wdzięcznym
materiałem do komponowania z różnymi owocami i innymi dodatkami. I jest wyjątkowo
niekłopotliwe w wykonaniu, za to bardzo bardzo dobre, jak każda drożdżówka
(oczywiście to nie jest wykwintne ciasto drożdżowe - jest bardziej wilgotne i ma większe
hmmm pory w cieście, niż tradycyjnie wyrabiana drożdżówka z mnóstwa żółtek, masła
itd.)

Drożdżówka z Kruszonką

Idealny dodatek do kawy, zwłaszcza podczas śniadania.

Składniki: http://www.kawaherbata.foody.pl/uimages/wyszukiwarka/nozwidelec.gifok. 10 sztuk

CIASTO:
5 szklanek mąki pszennej
1/3 kostki masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
70 g drożdży
500 ml ciepłego mleka

KRUSZONKA:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/3 kostki masła lub margaryny

Opis przygotowania: http://www.kawaherbata.foody.pl/uimages/wyszukiwarka/zegar.gif120 min.

W misce połączyć mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zalać odrobiną mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, wyrabiać ciasto, cały czas dolewając ciepłego mleka. Ciasto powinno być gładkie i zbite. Na koniec dodawać stopniowo stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto jeszcze przez 10 minut. Uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Ciasto ponownie wyrobić, uformować z wałeczków ciasta płaskie krążki (zawijające się do środka na kształt muszli ślimaka), przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę połączyć i wyrobić, aż do uzyskania sypkiej konsystencji. Krążki ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem i przygotowaną kruszonką obsypać każdy z nich. Piec w 180 st. przez ok. 60 minut, aż do zarumienienia.

> Drożdżówka Bez Urabiania,
Minął tydzień jak otrzymałam przepis na drożdżówkę, dzisiaj ją upiekłam. Jest pyszna lecz w smaku dla niektórych osób może być za mało słodka, a oprócz tego jest mało pracochłonna.
W kolejności dodajemy następujące składniki:
5 jaj
10 dag drożdży - rozkruszyć
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki
Nic nie robiąc odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać łyżką i wyłożyć na dużą blachę prostokątną. Według własnego uznania można wyłożyć owoce i na to kruszonkę lub bez owoców.

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

składniki

·         1 Cukier wanilinowy

·         500 g mąki pszennej

·         40 g drożdży

·         4 łyżki cukru

·         100 g stopionego masła

·         1/2 szklanki podgrzanego mleka

·         2 jajka

·         1 żółtko

·         szczypta soli

·         Nadzienie:

·         2 Budynie o smaku śmietankowym

·         3 szklanki mleka

·         100 g rodzynek

·         1 łyżka masła do posmarowania blachy

Sposób przyrządzania

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki.

Nadzienie:
Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego Budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Czas oczekiwania: około 60 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.

Drożdżówki z budyniem
Składniki

Na ciasto:

500 g mąki

50 g drożdży

5 dużych łyżek cukru

100 g margaryny

2 całe jaja

1 żółtko

cukier waniliowy lub zapach

0.5 szklanki mleka

mąka do wyrobienia

Dodatkowo:

Budyń śmietankowy/waniliowy na 1litr mleka

mleko albo: Marmolada twarda jeśli ktoś chce rogalehttp://www.wielkiezarcie.com/emoticons/bow.gif

 

 

Najpierw drożdże należy rozmieszać z ciepłym (nie gorącym) mlekiem następnie dodać 5 dużych łyżek mąki (z tego 500g) rozrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać dodać do niej roztopione masło (takie letnie)  2 jajka i jedno żółtko, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.

Wszystko do tej pory robić w miseczkach. (najwygodniej)

Budyń jeżeli mamy na litr to dotujemy go z 0.75l żeby nie był zbyt rzadki. W innym przypadku postępujemy tak samo np. jeśli mamy na  0,75l to gotujemy z 0,5l   itd. Oczywiście nie zapominając posłodzić mleko tyle ile pisze na opakowaniu.
Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice wyrobić jeszcze raz podsypując mąką. Potem podzielić na 3.
Każdą część rozwałkować na grubość ok 0.5 cm  Potem na każdy placek wyłożyć budyń i zwinąć jak roladę. Następnie roladę tniemy na kawałki o długości ok 4cm. Przy czym obficie podsypujemy mąką spod żeby budyń nie wyleciał. Układamy na blasze smarujemy białkiem które nam zostało i pieczemy ok 30-35 min
Temperatury nie wiem mam taki elektryczny ale zawsze można sprawdzić podczas pieczenia i wyjąć później lub wcześniej
Jeśli komuś np. zostanie ciasta albo chce z 1 części zrobić rogale to wystarczy rozwałkować ciasto w formie koła (mniej - więcej) i wycinać trójkąty. Nakładać na każdy trójkąt marmoladę, zwinąć, ułożyć na blasze, posmarować białkiem i upiec tak samo jak bułeczki.
Można tez zrobić bułeczki z marmolada zastępując nią budyń.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drożdżówki z budyniem

 

Składniki

Przepis

Na ciasto:

·         500 g mąki

·         50 g drożdży

·         5 dużych łyżek cukru

·         100 g margaryny

·         2 całe jaja

·         1 żółtko

·         cukier waniliowy lub zapach

·         0.5 szklanki mleka

·         mąka do wyrobienia

Dodatkowo:

·         Budyń śmietankowy/waniliowy na 1litr mleka

·         mleko 

       ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin