Galaretki z ryb.pdf

(75 KB) Pobierz
34420075 UNPDF
Galaretki z ryb
Składniki
50 dag filetów z mintaja lub morszczuka, 2 marchewki, pietruszka,
po kawałku selera i pora, cebula, 2 jaja ugotowane na twardo, 4
łyżki groszku konserwowego, 2 białka do sklarowania galarety, 1
dag żelatyny, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
vegeta, pieprz, sól, zielenina do dekoracji
Sposób przyrządzania
Warzywa umyć, oczyścić. Z włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować 2-2,5 szklanki
wywaru. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać rybę i gotować na małym ogniu
jeszcze ok. 20 minut. Żelatynę namoczyć w 3-4 łyżkach zimnej wody. Wywar przecedzić i
jeśli zostało go mniej niż 0,5 l, dodać przegotowanej wody i przyprawić. Rozprowadzić
napęczniałą żelatynę gorącym wywarem. Jeśli zostało go mniej niż dwie szklanki, dodać
nieco przegotowanej wody. Do przestudzonego wywaru dodać białka, ubić trzepaczką,
zagotować. Odstawić na 20 minut, po czym zdjąć pianę i przecedzić przez gazę lub gęste
sito. Rybę pokroić w dwucentymetrowe paseczki, a z marchwi wykroić dekoracyjne formy.
Jaja obrać, pokroić na cząstki. Przygotować 8 filiżanek. Na dno każdej z nich wlać po
łyżce gęstniejącej galarety. Gdy zastygnie, ułożyć kawałeczki ryby, marchew, jaja i
groszek. Zalać resztą galarety, zastudzić. Przed wyłożeniem na półmisek maczać filiżanki
w gorącej wodzie, podważać galaretki nożem i wyjmować, przewracając filiżanki do góry
dnem. Udekorować zieleniną, podawać z pieczywem i ostrym sosem, np. chrzanowym.
34420075.001.png 34420075.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin