Herbaciana ryba(2).pdf

(63 KB) Pobierz
34420079 UNPDF
Herbaciana ryba
Składniki
1 kg filetów z ryby morskiej, 10 dag pieczarek, 10 dag szynki, 4
łyżeczki suchej herbaty, 2 cebule, łyżka mąki, łyżeczka soli,
ćwierć łyżeczki imbiru, olej do smażenia. Do panierowania: 2
białka jaj, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzania
Zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem kawałki
ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do
lodówki) na 3-4 godz. Szynkę pokroić w paseczki, a cebulę i pieczarki w plasterki. Wyjąć
rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku
położyć trochę szynki, cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą
do zrazów lub wykałaczką. Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką i proszkiem do
pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany. Kawałki ryby
obtoczyć w cieście, a następ-nie usmażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem
beszamelowym, ryżem i surówkami. (100 g - 105 kcal).
34420079.001.png 34420079.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin