Gofry.rtf

(7 KB) Pobierz
Gofry

Gofry

 

Składniki:

50 dag mąki

15 dag masła

4 jaja

2 łki ciepłego mleka

2 dag droży

esencja, np. waniliowa lub rumowa

skórka z cytryny lub wiśniak

olej

łeczka miodu

cukier puder do posypania

l

 

Do miski wsyp przez sito mą. Wbij do niej jaja, dodaj miękkie, ale zimne masło, sól, wyrośnięte w ciepłym mleku droże, esencję i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką-mioteł albo mikserem. Ciasto powinno byćstsze niż na naleśniki. Odstaw je na 1 godzinę.

 

Wcześniej warto zaopatrzyć się w pędzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten się spali od gorącej maszynki) albo w patyczek owinięty gazą przewiązaną nitką i postawić sobie pod rę miseczkę z olejem. Gdy gofrownica będzie już gorąca, obie wewnętrzne części - spodnią i górną - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około 3 łek) ciasta, zamknij, obróć, aby ciasto równo się rozlało i smaż 3-5 minut.

 

Takie gofry można posypać cukrem i polać miodem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin