Faworki domowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Faworki domowe

Faworki domowe

 

Składniki:

25 dag mąki

2 dag masła

3 żółtka

1/4 szklanki gęstej śmietany 18-proc.

kieliszek spirytusu

szczypta soli

olej do smażenia

do posypania: cukier puder i Cukier wanilinowy WINIARY

 

posiekaj z masłem, dodaj żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany, by ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrób, a potem wybijaj wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyćcherzyki powietrza. Wtedy ciasto przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj, podsypując mą.

 

Rozwałkowane ciasto krój nożem (lub specjalnym radełkiem) w paski szerokości około 3 cm i długości 8-10 cm. W środku każdego paska zrób wzdł nacięcie, przez które przełóż jeden koniec ciasta tak, aby utworzył sięzeł.

 

W rondlu rozgrzej olej i do gorącego wkładaj przygotowane faworki. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Wyjmuj na papierowe ręczniki lub bibuł, aby obciekły z tłuszczu. Wystudzone obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin