Ciasto orzechowe z kremem.rtf

(8 KB) Pobierz
Ciasto orzechowe z kremem

Ciasto orzechowe z kremem

 

Składniki:

ciasto:

3/4 szklanki mąki tortowej

20 dag zmielonych orzechów

15 dag cukru pudru

kostka margaryny (25 dag)

6 jajek

opakowanie proszku do pieczenia

10 dag startej czekolady

krem:

kostka margaryny (25 dag)

Budyń śmietankowy lub waniliowy WINIARY

2 szklanki mleka,

czubata łeczka cukru

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

do dekoracji:

gotowa ciemna polewa

kilkanaście połówek orzechów włoskich

2 łki bułki tartej

2 łki margany do formy

 

Zacznij od przygotowania ciasta: margarynę utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawaj po jednym żółtku, potem orzechy, czekoladę i mą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubij sztywną pianę, połącz z ciastem i delikatnie wymieszaj.

 

Teraz przygotuj formę - wysmaruj ją margaryną i wysyp buł tartą. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C.

 

Przygotuj krem: budyń ugotuj z mlekiem według przepisu podanego na opakowaniu, potem ostudź. Margarynę, cukier, cukier wanilinowy i dodawany małymi porcjami budyń utrzyj na pulchną masę. Pamiętaj o tym, by krem miał jednolitą konsystencję.

 

Wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół, przełóż przygotowanym kremem, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu i ozdób resztą kremu oraz połówkami orzechów.

 

Ciasto możesz również ozdobić kolorowymi galaretkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin