Babka Julka.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka Julka

Babka Julka

 

Składniki:

ciasto:

12 dag kaszy manny

12 dag mąki ziemniaczanej

25 dag mąki pszennej

15 dag cukru

5 dag masła

jajo

pół szklanki mleka

2 płaskie łeczki proszku do pieczenia

aromat cytrynowy

20 dag bakalii (rodzynki, orzechy, figi, daktyle, migdały)

polewa:

gotowa polewa czekoladowa

do dekoracji:

2 dag posiekanych orzechów włoskich

 

Jajo utrzyj z cukrem, wymieszaj z utartym do białci masłem. Stopniowo - ciągle mieszając - dodawaj pozostałe składniki w następującej kolejności: mą pszenną, mą ziemniaczaną, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mleko i aromat. Wszystko razem utrzyj na pulchną masę i wsyp do niej przygotowane bakalie (posiekane orzechy i migdały, drobno pokrojone figi i daktyle).

 

Ciasto włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej buł tartą, wstaw do średnio gorącego piekarnika. Piecz około 50 minut.

 

Po upieczeniu i ostygnięciu babkę wyjmij z formy, posmaruj polewą przygotowaną według przepisu zamieszczonego na opakowaniu i całą obsyp orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin