Placek po węgiersku.doc

(69 KB) Pobierz
Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

 

Składniki

·         Placki

·         1 jajko

·         50 dag ziemniaków

·         1/2 cebuli

·         1-2 łyżki mąki

·         olej do smażenia

·          

·         Gulasz

·         50 dkg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka)

·         2 cebule

·         1 papryka czerwona

·         1 papryka żółta

·         1 papryczka peperoni

·         3 ogórki konserwowe

·         1 paczka fixu do gulaszu

·         sól, pieprz, papryka ostra i słodka

·         majeranek, bazylia, oregano - po ok. pół łyżeczki

·         olej do smażenia oraz ok. 1 szklanki wody do duszenia mięsa i warzyw

Opis przygotowania

Mięso kroie na kawałki, podsmażam na oleju wraz z pokrojoną cebulą, doprawiam solą, pieprzem, dolewam wody i duszę do miękkości pod przykryciem (można skorzystać z garnka szybkowarowego w celu skrócenia czasu przygotowania potrawy). Następnie do mięsa dodaje pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (papryka, ogórki). Całość duszę do miękkości, dolewam fix do gulaszu rozprowadzony w wodzie, według przepisu na opakowaniu, doprawiam przyprawami według i gotuje jeszcze jokoło 5 minut. W trakcie duszenia gulaszu zcieram na tarce obrane ziemniaki, odciskam z nic zgromadzony płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę.Smażyć na patelni duże placki.Następnie na usmażone placki kłade przygotowany gulasz i składam je na pół i dodaje jeszcze jednąwarstwe sosu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin