Wigilijny śledź.txt

(0 KB) Pobierz
Wigilijny �led�

Solone filety �ledziowe moczymy w wodzie i kroimy na kawa�ki d�ugo�ci ok. 3 cm. Uk�adamy w naczyniu i zalewamy zalew� octow� (przepis poni�ej).

Po kilkunastu minutach cz�� �ledzi mo�na prze�o�y� do zalewy z oleju. Drobno pokrojon� cebul� (mo�e by� przelana wrz�kiem) odk�adamy na oko�o 1,5- 2 godzin przed podaniem.

Zalewa octowa:

Ocet mieszamy z wod� w takiej proporcji, �eby by� kwaskowaty - wg gustu. Roztw�r o st�eniu najcz�ciejoko�o 1,5 proc. gotujemy z zielem angielskim i listkiem laurowym przez ok. 15 minut. Wk�adamy �ledzie do wystudzonej zalewy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin