Sos holenderski.pdf

(44 KB) Pobierz
26068841 UNPDF
Sos holenderski
Składniki
2 łyżki soku z cytryny, 3 żółtka, pół kostki masła, sproszkowana papryka, sól, pieprz,
Sposób przyrządzania
Masło pokroić na kawałki i włożyć do szklanej żaroodpornej miski, mikrofalować do
stopienia 1-1,5 minuty przy NAJWYŻSZEJ MOCY. Żółtka i sól miksować w blenderze lub
malakserze przez 5 sekund, nie przerywając miksowania powoli wlewać cienkim
strumieniem gorące masło, miksować dalsze 10 sekund. Gdyby sos był za rzadki,
przelać go do szklanej żaroodpornej miski i mikrofalować przy ŚREDNIEJ MOCY (50
proc.), mieszając w odstępach 30-sekundowych.
Proporcje na około 3/4 szklanki.
Uwaga: Białka wlać do żaroodpornego naczynia, przykryć mikrofalową folią i
mikrofalować 2-2,5 minuty przy ŚREDNIEJ MOCY. Wystudzić, przetrzeć przez sito,
używać do przybrania gotowanych warzyw lub ryby.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin