Kruszonka owsiana z morelami.pdf

(46 KB) Pobierz
2707573 UNPDF
Kruszonka owsiana z morelami
Składniki
Półtorej szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, sól, półtorej szklanki płatków
owsianych górskich, 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru, 15 dag masła, słoik dżemu lub
konfitury z moreli, 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przyrządzania
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski, wymieszać ze zrumienionymi na
suchej patelni płatkami i cukrem. Pokrojone na kawałki masło dodać do sypkich
składników, rękoma rozetrzeć na grudkowatą kruszonkę. 3 szklanki kruszonki wsypać do
płytkiego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, ugniatając rozprowadzić po
dnie. Dżem połączyć z sokiem z cytryny, rozprowadzić na cieście; posypać pozostałą
kruszonką, lekko ugniatając. Mikrofalować 7 minut przy NAJWYŻSZEJ MOCY, raz
obrócić naczynie (będzie się wydawało, że kruszonka nie jest upieczona, ale po 15
minutach powinna stwardnieć). Wystudzić, ostrym nożem pokroić w kwadraty lub
prostokąty.
Proporcje dla 6 osób.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin