Quiche.pdf

(69 KB) Pobierz
2707610 UNPDF
Quiche
Składniki
6 długich plasterków wędzonego boczku, 2 jaja, szklanka
śmietany 36 proc., ćwierć łyżeczki zmielonej gorczycy, szklanka i
2 łyżki startego żółtego sera, posiekany szczypiorek lub natka
pietruszki, sól, pieprz
Sposób przyrządzania
Boczek pokroić na kawałki o boku 2,5 cm, ułożyć jedną warstwą w płytkim naczyniu
żaroodpornym szklanym lub ceramicznym (średnica 23 cm), mikrofalować przy
NAJWYŻSZEJ MOCY 2-3 minuty. Jaja, śmietanę, sól, pieprz i gorczycę połączyć
ubijając, wymieszać ze szklanką sera, wlać do naczynia z boczkiem, posypać
pozostałym serem i mikrofalować 8-9 minut przy ŚREDNIEJ MOCY (50 proc.). Próbować
nożem; powinien być suchy po wyjęciu. W razie potrzeby mikrofalować dalsze 30-60
sekund. Podawać na gorąco, z sałatą.
Proporcje dla 4 osób.
 
2707610.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin