Słodkości.doc

(90 KB) Pobierz

Pascha

 

 

1 litr mleka

11/2 litra śmietany

8 jaj

11/2 kostki masła

1 cukier waniliowy

30 dkg cukru pudru

 

Mleko , śmietanę , jaja gotować na wolnym ogniu – cały czas mieszając – aż zrobi się serek ( trwa to prawie godzinę ). Gdy serek jest już dobry odstawiamy go by wystygł , następnie odcedzamy go na sitku przez czystą gazę- troszkę trzeba wydusić ( ale nie za dużo) .

 

Masło , 1 cukier waniliowy , 30 dkg cukru pudru ucieramy razem . Do utartego dodajemy pomalutku wystygnięty serek i cały czas ucieramy , aż zrobi się jednolita masa . Masę dzielimy na 2 równe części – do jednej możemy dodać: drobno pokrojoną czekoladę lub rodzynki lub drobno pokrojone orzechy lub i to i to i to …, do drugiej dać kakao .

 

Blaszkę ( ja daję taką jak się piecze keks lub babkę ) wykładam czystą gazą – tak by ze wszystkich stron za blaszkę wystawała gaza , nakładam masę wymieszany z kakao , a następnie masę z bakaliami . Na wierzchu zawijam wystające z brzegów boki gazy i wstawiam do lodówki .

 

Musi stać w lodówce . Można ja pokroić na takie kawałki na jakie chcemy , zawinąć w sreberko i wstawić do lodówki . Wyciągamy kiedy nam potrzeba , a im zimniejsze , tym lepsze .

 

 

 

 

 

Ciasteczka lukrowane

 

25 dkg mąki

25 dkg margaryny

25 dkg cukru pudru - mączki

2 całe jajka ( żółtka do ciasta , 2 łyżki cukru mączki do ciasta )

 

Z mąki , margaryny , żółtek i 2 łyżek cukru mączki zagnieść ciasto .

Na 20 minut włożyć ciasto do lodówki . Następnie ciasto rozwałkować  . Literatką wykroić kółeczka i każde ciasteczko  posmarować lukrem .

 

Lukier – pozostałą ilość cukru pudru utrzeć z białkiem – aż do białości .

 

Ciasteczka piec w temp. 160 stopni przez 10 minut

 

Uważać bo ciasteczka są bardzo kruche . Można je jesc same , można przełożyć dżemem lub galaretką np. śliwkową. Może stać i stać

Ciastka przez maszynkę

 

50 dkg maki

25 dkg masła

12 dkg cukru

2 żółtka surowe

1 całe jajko

Cukier waniliowy

Troszeczkę proszku do pieczenia

 

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto , na koniec dodać szczyptę proszku do pieczenia .

 

Na otwór wyjściowy maszynki do mięsa ( nie elektrycznej ) , nakładamy zwykłą nakładkę do ciastek , wkładamy ciasto do maszynki i krecimy korbką. Pokroić na 5 cm kawałeczki ( ja mam taką nakładkę z karbowanymi dziurkami ) .

 

Piec 15 minut w temp. 180-190 stopni – te ciastka są dobre , bo mają mało cukru – dla diabetyków też

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciasteczka z błony

 

30 dkg mąki

24 dkg błony – zemleć na masę na maszynce

2 żółtka

1 łyżka octu

 

 

I ciasto : 

 

20 dgk mąki

2 żółtka

Ocet, woda

Zagnieść ciasto jak na pierogi

 

II ciasto :

 

10 dkg mąki

24 dkg zmielonej błony

Zagnieść ciasto

 

Oba ciasta składać w kopertę 4 razy i zostawić na noc w lodówce .

Rozwałkować ciasto , wykroić ciasteczka , zrobić dziurkę (można czystym naparstkiem ) , posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem , piec w gorącym piekarniku .

 

 

Inne ciasteczka

 

 

1 kostka margaryny

1 kostka smalcu

5 szklanki mąki

4 żółtka

3,5 – 4 dkg drożdży

½ l śmietany

 

Osobno rozrabiamy drożdże ze śmietaną.

 

kę z tłuszczem posiekać i dodać po kolei dalsze składniki , na końcu dodajemy rozrobione drożdże ze śmietaną. Wymieszać wszystko . Włożyć na godzinkę do lodówki .

Ciasteczka maczać w białku , cukrze , orzechach .

Piec w gorącym piekarniku .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oponki

 

 

1 kg sera- zemleć

4 szklanki mąki

5 łyżek cukru

5 jaj

2 łyżeczki sody

 

Wszystkie składniki wymieszać razem ; grubiej rozwałkować, wycinać szklanką kółeczka , a w środku – np. naparstkiem wyciąć dziurkę.

 

Do rondla wlać olej i smażyć tak jak pączki z obu stron. Odcedzić na serwetce . Najlepsze są jeszcze tego samego dnia

Andrut na różne sposoby

 

1 margaryna – Kasia

3 szklanki cukru

2 szklanki mleka w proszku

11/2 szklanka mleka gotowanego

2 łyżki kakao

 

Cukier rozpuścić w 2-3 łyżkach wody ; masło stopić  i dodać do rozpuszczonego cukru .

Mleko w proszku rozmieszać w zimnym , ale przegotowanym mleku i wlać do cukru zmieszanego z masłem. Gotować , ale cały czas uważać by się nie przypaliło ; pod koniec dodać kakao .

 

Smarować wafle jeszcze gorącą masą.

 

 

Inna masa do andruta :

 

3 jaja

2 margaryny Kasie lub 1 masło i 1 margaryna Kasia

9 łyżek cukru

2 łyżki kakao

Ciastka np. zwykłe Alberty- pokruszyć

 

Jajka z cukrem ubić na ciepłym palniku ; dodać 2 łyżki kakao , margarynę i utrzeć. Dodać pokruszone ciasteczka , wymieszać i można przekładać andrut .

 

 

 

 

 

 

Precelki z serem żółtym

 

40 dkg mąki

30 dkg margaryny

2 całe jajka

6-8 łyżek śmietany

Sól do smaku

Ser żółty zetrzeć na tarce

 

Ze wszystkich składników zamiesić ciasto  i wstawić do lodówki na 1-2 godziny ; następnie cienko rozwałkować, pokroić na paski , maczać w białku i posypać serem .

 

 

Orzeszki

 

Uwaga: tu musi być taka specjalna patelnia na orzeszki (ja mam taka metalową rosyjską- można kupić na targu)

            

4 szklanki mąki

1 margaryna Kasia

1 jajko

½ szklanki cukru pudru

½ łyżeczki sody

Szczypta soli

1 szklanka gęstej śmietany

 

Wszystkie składniki dodawać po kolei , wymieszać i zagnieść ciasto . Wyrabiać kuleczki ( jak duży paznokieć).

Rozgrzać patelnię. W garnuszeczku roztopić smalec i każdorazowo każdy dołek patelni posmarować stopionym smalcem , wkładać kulki do dziurek patelni , przycisnąć druga połową i smażyć na ogniu palnika po 2 minuty z obu stron . Podnieść górę patelenki i wysypać upieczone orzeszki.

 

Masa do orzeszków ( jest gotowana i postoi dłużej w lodówce )

 

1 kostka masła

½ szklanka mleka

½ szklanka cukru

Cukier waniliowy

 

Wszystkie te składniki dać do garnka , mieszać , zagotować- niech raz tylko zakipi .

 

Dalej :

 

1 szklanka mleka w proszku

½ szklanka mleka

Placek włoski

 

I ciasto:

 

7 żółtek

20 dkg cukru

1 cytryna- sok + skórka

½ margaryny

½ szklanka kwaśnej smietany

25 dkg mąki

Proszek do pieczenia pojedynczy

 

Margarynę, cukier , żółtka utrzeć do białości , dodawać po trochę sok i skórkę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać śmietanę. Teraz wszystko razem wymieszać  i wyłożyć na blachę.

 

II ciasto :

 

7 białek

20 dkg cukru

½ margaryny roztopionej

7 dkg mąki ziemniaczanej

7 dkg mąki pszennej

Na czubek noża proszku do pieczenia

Cukier waniliowy

 

Białka ubić na sztywno , dodając po troszkę cukru –ubijać; Gdy piana jest dobrze ubita dać zimną , roztopioną margarynę , obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Nałożyć do blachy na pierwsze ciasto .

 

 

 

 

ciąg dalszy orzeszków

 

1 łyżka kakao

1 szklankę mleka w proszku rozrobić w ½ szklance mleka ; dodać 1 łyżkę kakao , wymieszać i wlać do tego zagotowanego wcześniej .

 

Gotować na wolnym ogniu , aż będzie gęste ( prawie 2 godziny ) , ciągle mieszając , by się nie przypaliło.

Masę ostudzić, do ostudzonej dodać trochę spirytusu i masa jest gotowa.

Przekładać orzeszki – można przełożyć część , a resztę kiedy najdzie ochota .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ciąg dalszy do placka włoskiego

                

                   III ciasto :

 

                  4 jajka

12 dkg cukru pudru

7 dkg mąki pszennej

3 dkg kakao

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Z białek ubić pianę , dodawać po 1 łyżeczce cukru i ubijać ; dodać żółtka  i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao ; wszystko razem delikatnie wymieszać i nałożyć na II placek

 

Piec w gorącym piekarniku.

 

 

Metrowiec

 

6 jaj

30 dkg mąki

30 dkg cukru

10 łyżek wrzątku(wody)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać olej ciągle mieszając , dodać wrzątku , cały czas ucierać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Dodać ubitą pianę i lekko wymieszać.

 

Ciasto podzielić na 2 części ; jedną wlać do foremki , do 2giej dodać kakao i wlać do drugiej foremki .

 

Piec w srednio nagrzanym piekarniku .

 

Krem:

 

¾ litra mleka

¾ szklanki cukru pudru

Cukier waniliowy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin