SAŁATKI.DOC

(64 KB) Pobierz
Sałatka z porów

Sałatka z porów.

 

Składniki:
3 pory
6 jaj ugotowanych na twardo
20 dkg sera żółtego
majonez
śmietana
sól, pieprz
 

Sposób przyrządzenia:
Pory pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Jaja pokroić w kostkę a ser żółty utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i majonezem.

 

 

 

Sałatka z kalafiora.

 

Składniki:
2 średniej wielkości kalafiory
1 puszka kukurydzy
5-10 ząbków czosnku
majonez


Sposób przygotowania:
Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a

 

 

 

Sałatka z patisonów.

 

Składniki:
40 dag młodych patisonów
2 średnie pomidory
1 średnia cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki soku z cytryny
cukier i sól do smaku


Sposób wykonania:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce od jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z cytryny, posolić oraz posłodzić. Warzywa polać sosem i jeszcze raz wymieszać.

 

 

Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów.

 

Składniki:
• 1/2 kapusty pekińskiej (30 dag)
• 3-4 pomidory (40 dag)
• 2 jajka
• cukier
• sół
• pieprz


sos:
• 3 łyżki śmietany 18%
• 1 łyżka musztardy
• 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
• cukier
• sól

 

Sposób wykonania:
Liście kapusty rozdzielić, dokładnie wymyć i drobno poszatkować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Wszystkie składniki starannie wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Sos: śmietanę zmieszać z musztardą i olejem, doprawić solą i cukrem. Surówkę polać sosem, wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki.

 

 

Sałatka z kapusty pekińskiej.

 

Skład:
1 kapusta pekińska
3-4 ogórki kiszone
3 jabłka
1/2 pora lub szczypiorek
1 duża marchew
majonez
sól


Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską pokroić w grube paski. Ogórki, jabłka i marchew utrzeć na tarce, a pora posiekać w kostkę.
Wszystko wymieszać i dodać majonez i sól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leczo.

Skład:
- 1 dojrzała i dosyć duża cukinia( może być też kabaczek)
- 2 średnie cebule
- 3 średnie kiełbaski
- pomidory( ilości wg uznania)
- 2,3 papryki słodkie
- koncentrat pomidorowy lub ketchup
- pieczarki
- przyprawy
- oliwa


Sposób przygotowania:
Na początek obieramy cukinie ze skórki i wyciągamy z nich miąższ. Następnie, to co nam pozostało, kroimy w kostkę( nie za małą). Kroimy kiełbasę( także w kostkę) i smażymy ja z cebulą( tez pokrojona;) ) . Następnie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Tak obrane wkrawamy do garnka( musi być dosyć duży ten garnek). Myjemy i kroimy papryki( także w kostkę). Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka z pomidorami. Następnie wkrawamy umyte pieczarki. Dodajemy trochę oliwy, koncentratu pomidorowego i przyprawy do smaku( sól, pieprz, może być papryka, liść laurowy, zioła prowansalskie, oregano). Przykrywamy nasz garnek i dusimy aż cukinia i papryka nie zrobią się miękkie. Po wstawieniu garnka można dodać troszkę wody ale nie za dużo. Polecam jeść z chlebem;)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin