Sałatka z porów.
Składniki: 3 pory 6 jaj ugotowanych na twardo 20 dkg sera żółtego majonez śmietana sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:Pory pokroić w krążki i sparzyć wrzątkiem. Jaja pokroić w kostkę a ser żółty utrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wymieszać , doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i majonezem.
Sałatka z kalafiora.
Składniki: 2 średniej wielkości kalafiory 1 puszka kukurydzy 5-10 ząbków czosnku majonez
Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć rozdrobnić same różyczki (bez łodyżek). wielkość około 0,5 -0,7 cm. Dodać odsączoną kukurydzę, wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek. Nie wymaga przypraw. * Pasuje do potraw mięsnych z grill-a
Sałatka z patisonów.
Składniki: 40 dag młodych patisonów 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier i sól do smaku
Sposób wykonania:Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce od jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z cytryny, posolić oraz posłodzić. Warzywa polać sosem i jeszcze raz wymieszać.
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów.
Składniki: • 1/2 kapusty pekińskiej (30 dag) • 3-4 pomidory (40 dag) • 2 jajka • cukier • sół • pieprz
sos: • 3 łyżki śmietany 18% • 1 łyżka musztardy • 2 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego • cukier • sól
Sposób wykonania: Liście kapusty rozdzielić, dokładnie wymyć i drobno poszatkować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i posiekać. Wszystkie składniki starannie wymieszać, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Sos: śmietanę zmieszać z musztardą i olejem, doprawić solą i cukrem. Surówkę polać sosem, wymieszać i odstawić na 30 min. do lodówki.
Sałatka z kapusty pekińskiej.
Skład: 1 kapusta pekińska 3-4 ogórki kiszone 3 jabłka 1/2 pora lub szczypiorek 1 duża marchew majonez sól
Sposób przygotowania: Kapustę pekińską pokroić w grube paski. Ogórki, jabłka i marchew utrzeć na tarce, a pora posiekać w kostkę. Wszystko wymieszać i dodać majonez i sól.
Leczo.
Skład: - 1 dojrzała i dosyć duża cukinia( może być też kabaczek) - 2 średnie cebule - 3 średnie kiełbaski - pomidory( ilości wg uznania) - 2,3 papryki słodkie - koncentrat pomidorowy lub ketchup - pieczarki - przyprawy - oliwa
Sposób przygotowania: Na początek obieramy cukinie ze skórki i wyciągamy z nich miąższ. Następnie, to co nam pozostało, kroimy w kostkę( nie za małą). Kroimy kiełbasę( także w kostkę) i smażymy ja z cebulą( tez pokrojona;) ) . Następnie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Tak obrane wkrawamy do garnka( musi być dosyć duży ten garnek). Myjemy i kroimy papryki( także w kostkę). Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka z pomidorami. Następnie wkrawamy umyte pieczarki. Dodajemy trochę oliwy, koncentratu pomidorowego i przyprawy do smaku( sól, pieprz, może być papryka, liść laurowy, zioła prowansalskie, oregano). Przykrywamy nasz garnek i dusimy aż cukinia i papryka nie zrobią się miękkie. Po wstawieniu garnka można dodać troszkę wody ale nie za dużo. Polecam jeść z chlebem;)
stachby