Pączki Pani Kasi.docx

(60 KB) Pobierz

Pączki Pani Kasi

Pączki Pani Kasi

Kategoria: Ciasta i Desery

Pączki, pyszne i jest ich bardzo dużo. Puchate i mięciutkie. I nie są drogie, bo paranoją jest dawać na kg mąki np.: 14 jajek. Produkty z"*" są proponowane. Pączki do wyrośnięcia zostawić w ciepłym, ale i bez przewiewów powietrza miejscu. Po edukacji...


Przepisów: 5

Składniki

dla >6 osób

Mąka pszenna, 1 kg
Drożdże świeże (normalne), 100 g (paczka)
jajka, 7
margaryna, 15 dag (nie całe pół kostki)
cukier, 1 szklanka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
ocet, 2 łyżki
*Olejek rumowy, 1
mleko, 1/4 szklanki

Opis przygotowania

1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce.

2. W misce ubić jaka z szczyptą soli i dodać mąkę, cukier waniliowy, ocet, 1 szklankę cukru, rozpuszczoną wcześniej (w mikrofali nawet) margarynę. Wlać rozczyn z drożdży i miksować końcówkami, takimi spiralami. Dodać *olejek rumowy.

3. Ciasto gotowe jest gdy przestanie się kleić i odejdzie od krawędzi np.: garnka. Ciasto rozwałkować na około 2 cm i wykrajać pączusie szklanką (NIE NADZIEWAĆ). Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.

4. Pączki piec w gorącym (!) oleju na kolor ciemno złocisty. Sprawdzić wykałaczką.

5. Specjalną strzykawką (3.99 zł) "wstrzykiwać" do pączków po trochę marmolady. Ja najbardziej lubię różaną. Posypać cukrem pudrem. GOTOWE.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin