Pączki Pani Kasi
Kategoria: Ciasta i Desery
Pączki, pyszne i jest ich bardzo dużo. Puchate i mięciutkie. I nie są drogie, bo paranoją jest dawać na kg mąki np.: 14 jajek. Produkty z"*" są proponowane. Pączki do wyrośnięcia zostawić w ciepłym, ale i bez przewiewów powietrza miejscu. Po edukacji...
Przepisów: 5
Składniki
dla >6 osób
Mąka pszenna, 1 kgDrożdże świeże (normalne), 100 g (paczka)jajka, 7margaryna, 15 dag (nie całe pół kostki)cukier, 1 szklankacukier waniliowy, 1 opakowanieocet, 2 łyżki*Olejek rumowy, 1mleko, 1/4 szklanki
Opis przygotowania
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym mleku) i pozostawić na 5 minut w ciepłe miejsce.2. W misce ubić jaka z szczyptą soli i dodać mąkę, cukier waniliowy, ocet, 1 szklankę cukru, rozpuszczoną wcześniej (w mikrofali nawet) margarynę. Wlać rozczyn z drożdży i miksować końcówkami, takimi spiralami. Dodać *olejek rumowy.3. Ciasto gotowe jest gdy przestanie się kleić i odejdzie od krawędzi np.: garnka. Ciasto rozwałkować na około 2 cm i wykrajać pączusie szklanką (NIE NADZIEWAĆ). Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę.4. Pączki piec w gorącym (!) oleju na kolor ciemno złocisty. Sprawdzić wykałaczką.5. Specjalną strzykawką (3.99 zł) "wstrzykiwać" do pączków po trochę marmolady. Ja najbardziej lubię różaną. Posypać cukrem pudrem. GOTOWE.
stachby