Piernik.doc

(19 KB) Pobierz
Piernik

Piernik

 

Z – 150-200 g masła utrzeć z:

Z – 5 żółtkami jaj

Z – wanilią, kardamonem

Z – 5 łyżkami miodu lub syropu klonowego

M – cynamonem, kolendra i mielonymi goździkami

W – szczyptą soli kamiennej

D – do tego dodać 300-500 g mąki pszennej z pełnego ziarna

O – i szczyptę kawy.

Ciasto dobrze wymieszać i na koniec dodać:

Z – rodzynek i orzechów, ewentualnie również wiórek kokosowych

Z – sztywno ubitą pianę z białek

M – szczyptę sproszkowanego imbiru

W – i w razie potrzeby dobrą miarkę wody mineralnej.

Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 40-60 minut. Piana z białek i woda mineralna powinny wystarczyć, aby ciasto wyrosło. W przeciwnym razie użyć proszku do pieczenia.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin