Przygotować:
Z – 100 g masła i 4 żółtka
Z – nieco wanilii
Z – 5 łyżek miodu, słodu lub syropu klonowego
M – niewielką ilość drobno pociętego świeżego imbiru (ostatecznie może być i sproszkowany)
W – szczyptę soli kamiennej
D – 500 g sera białego, śmietankowego, tłustego
D – sok wyciśnięty z jednej cytryny i pociętej z niej skórki (nie pryskanej chemikaliami!)
D – 500 g mąki pszennej
O – szczyptę kawy naturalnej
Z – całe lub grubo pocięte orzechy laskowe
Z – 1-2 garści rodzynek
Z – wmieszać ostrożnie sztywno ubitą pianę.
Można dodać miarkę wody mineralnej. Piec ok. 45-60 minut.
D – 200 g maki pszennej z pełnego ziarna
D – 50-100 g bułki tartej
O – 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
Z – nieco miodu lub syropu klonowego do smaku
Z – jedno jajko
Z – 100 g prażonych orzeszków
Z – 100 g zimnego, świeżego masła
Z – cynamon
M – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
M – szczyptę gałki muszkatołowej
W – szczyptę soli kamiennej.
Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do pieczenia. Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone placuszki, odkładać na folię do ostudzenia.
stachby