Sernik, talarki orzechowe.doc

(21 KB) Pobierz
Sernik

Sernik

 

Przygotować:

Z – 100 g masła i 4 żółtka

Z – nieco wanilii

Z – 5 łyżek miodu, słodu lub syropu klonowego

M – niewielką ilość drobno pociętego świeżego imbiru (ostatecznie może być i sproszkowany)

W – szczyptę soli kamiennej

D – 500 g sera białego, śmietankowego, tłustego

D – sok wyciśnięty z jednej cytryny i pociętej z niej skórki (nie pryskanej chemikaliami!)

D – 500 g mąki pszennej

O – szczyptę kawy naturalnej

Z – całe lub grubo pocięte orzechy laskowe

Z – 1-2 garści rodzynek

Z – wmieszać ostrożnie sztywno ubitą pianę.

Można dodać miarkę wody mineralnej. Piec ok. 45-60 minut.

 

 

 

Talary orzechowe

 

Przygotować:

D – 200 g maki pszennej z pełnego ziarna

D – 50-100 g bułki tartej

O – 1/2 łyżeczki kawy naturalnej

Z – nieco miodu lub syropu klonowego do smaku

Z – jedno jajko

Z – 100 g prażonych orzeszków

Z – 100 g zimnego, świeżego masła

Z – cynamon

M – 2 łyżeczki proszku do pieczenia

M – szczyptę gałki muszkatołowej

W – szczyptę soli kamiennej.

Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do pieczenia. Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone placuszki, odkładać na folię do ostudzenia.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin