Tarta na orzechowym spodzie
Przygotowanie: 25 minutOczekiwanie: 30 minutPieczenie: 40 minutKaloryczność: 350 kcal/porcja
Składniki na 8 porcji
CIASTO:
•
1 i 1/2 szklanki mąki
5 dag niesolonych orzeszków ziemnych
12 dag masła
jajko
sól
NADZIENIE:
2 cebule
30 dag pieczarek
strąk czerwonej papryki
2 jajka
3/4 szklanki śmietany
10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
łyżka oleju
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Ciasto: orzeszki zemleć, wymieszać z mąką i szczyptą soli. Tę mieszaninę posiekać z masłem, dodać jajko, zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
2.
Nadzienie: pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć pesteczki, miąższ pokroić w paski. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki.
3.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki i paprykę, lekko podsmażyć, odparować płyn. Całość oprószyć pieprzem.
4.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy do tarty. Nałożyć podsmażone warzywa. Jajka roztrzepać ze śmietaną i startym serem, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni C.
Zoltaskarpeta1