dieta przy nadkwaśności.doc

(27 KB) Pobierz
Produkty i potrawy

Produkty i potrawy

Polecane

Niewskazane

Pieczywo

pszenne z białej mąki,

sucharki

żytnie, razowe

Potrawy mączne

lane kluski,

drobny gotowany makaron

naleśniki, pierogi, zapiekanki

Potrawy z kasz

drobne kasze, ryż,

płatki owsiane najlepiej przetarte

grube kasze, zwłaszcza zapiekane

Ziemniaki

gotowane, najlepiej piure

smażone, pieczone

Zupy

jarzynowe,

z kasz na słabych wywarach z włoszczyzny lub na mleku,

zaprawiane zawiesiną z mąki, śmietanki, mleka lub masłem

na tłustych wywarach z kości, ryb i grzybów,

zaprawiane zasmażkami

Dodatki do zup

ziemniaki piure, drobny makaron, lane kluski, ryż, drobne kasze

paszteciki,

grube kasze

Potrawy mięsne

chude mięsa, gotowane, w galarecie, duszone bez tłuszczu,

w późniejszym okresie choroby - pieczone w folii lub przykrywanym naczyniu

smażone, zapiekane, peklowane, marynowane, wędzone

Wędliny i konserwy

chuda gotowana szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, szynka konserwowa (nie mielona)

pozostałe wędliny

Potrawy z ryb

gotowane, w galarecie

smażone, pieczone, marynowane, wędzone

Sosy

w późniejszym okresie choroby domowe chude sosy: potrawkowy, koperkowy, ew. pomidorowy, zaprawiane mlekiem lub słodką śmietanką

pozostałe sosy

Nabiał

mleko, jogurty, kefiry, twaróg, jaja na miękko,

w późniejszym okresie choroby jajecznica i omlet na parze

sery żółte i topione,

jaja na twardo i smażone na tłuszczu

Tłuszcze

świeże masło, słodka śmietanka, w późniejszym okresie choroby olej

smalec, słonina, kwaśna śmietana, margaryna w kostkach

Warzywa

marchew, buraki, seler, pietruszka szpinak, dynia, pomidor bez skórki, sałata, cykoria, natka pietruszki koperek. Najbezpieczniej podawać warzywa gotowane i przecierane

warzywa kapustne, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, strączkowe, cebula, czosnek, surowe ogórki

Owoce

dojrzałe, przy złej tolerancji tylko gotowane i przecierane

niedojrzałe, kwaśne, surowe, suszone, np. rodzynki, figi

Przyprawy

sól, łagodne przyprawy ziołowe, np. bazylia, estragon, melisa, koperek, natka pietruszki

ocet, musztarda, ketchup, chrzan, pieprz, papryka, liście laurowe, ziele angielskie

Desery

galaretki owocowe, kisiele, budynie, kompoty przecierane, biszkopty, ciasto drożdżowe czerstwe

ciasta z tłuszczem (kruche, francuskie), kremy, torty, lody

Napoje

słaba herbata, szczególnie zielona, napary z ziół, siemię lniane,

rozcieńczone soki owocowe i warzywne, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem

alkohol, mocna herbata, kawa, napoje gazowane, nie rozcieńczone soki owocowe

Cukier i słodycze

cukier, niewielka ilość miodu pszczelego

cukierki czekoladowe, nadziewane, czekolada, marmolada

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin