Produkty i potrawy
Polecane
Niewskazane
Pieczywo
pszenne z białej mąki,
sucharki
żytnie, razowe
Potrawy mączne
lane kluski,
drobny gotowany makaron
naleśniki, pierogi, zapiekanki
Potrawy z kasz
drobne kasze, ryż,
płatki owsiane najlepiej przetarte
grube kasze, zwłaszcza zapiekane
Ziemniaki
gotowane, najlepiej piure
smażone, pieczone
Zupy
jarzynowe,
z kasz na słabych wywarach z włoszczyzny lub na mleku,
zaprawiane zawiesiną z mąki, śmietanki, mleka lub masłem
na tłustych wywarach z kości, ryb i grzybów,
zaprawiane zasmażkami
Dodatki do zup
ziemniaki piure, drobny makaron, lane kluski, ryż, drobne kasze
paszteciki,
grube kasze
Potrawy mięsne
chude mięsa, gotowane, w galarecie, duszone bez tłuszczu,
w późniejszym okresie choroby - pieczone w folii lub przykrywanym naczyniu
smażone, zapiekane, peklowane, marynowane, wędzone
Wędliny i konserwy
chuda gotowana szynka, polędwica, kiełbasa szynkowa, szynka konserwowa (nie mielona)
pozostałe wędliny
Potrawy z ryb
gotowane, w galarecie
smażone, pieczone, marynowane, wędzone
Sosy
w późniejszym okresie choroby domowe chude sosy: potrawkowy, koperkowy, ew. pomidorowy, zaprawiane mlekiem lub słodką śmietanką
pozostałe sosy
Nabiał
mleko, jogurty, kefiry, twaróg, jaja na miękko,
w późniejszym okresie choroby jajecznica i omlet na parze
sery żółte i topione,
jaja na twardo i smażone na tłuszczu
Tłuszcze
świeże masło, słodka śmietanka, w późniejszym okresie choroby olej
smalec, słonina, kwaśna śmietana, margaryna w kostkach
Warzywa
marchew, buraki, seler, pietruszka szpinak, dynia, pomidor bez skórki, sałata, cykoria, natka pietruszki koperek. Najbezpieczniej podawać warzywa gotowane i przecierane
warzywa kapustne, rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, strączkowe, cebula, czosnek, surowe ogórki
Owoce
dojrzałe, przy złej tolerancji tylko gotowane i przecierane
niedojrzałe, kwaśne, surowe, suszone, np. rodzynki, figi
Przyprawy
sól, łagodne przyprawy ziołowe, np. bazylia, estragon, melisa, koperek, natka pietruszki
ocet, musztarda, ketchup, chrzan, pieprz, papryka, liście laurowe, ziele angielskie
Desery
galaretki owocowe, kisiele, budynie, kompoty przecierane, biszkopty, ciasto drożdżowe czerstwe
ciasta z tłuszczem (kruche, francuskie), kremy, torty, lody
Napoje
słaba herbata, szczególnie zielona, napary z ziół, siemię lniane,
rozcieńczone soki owocowe i warzywne, bawarka, kawa zbożowa z mlekiem
alkohol, mocna herbata, kawa, napoje gazowane, nie rozcieńczone soki owocowe
Cukier i słodycze
cukier, niewielka ilość miodu pszczelego
cukierki czekoladowe, nadziewane, czekolada, marmolada
karolinka700