Kuchnia brazylijska.doc

(62 KB) Pobierz

Arroz branco - biały ryż po brazylijsku

 

Składniki:
- 1/2 kg białego ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól

Sposób przyrządzania:

Ryż wsyp na sitko, dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą. Pozostaw, aby odciekł. W tym czasie zeszklij w rondlu cebulę i czosnek. Wsyp ryż, mieszając podgrzewaj, aż ryż nabierze złotego koloru. Wlej tyle wrzącej wody, aby sięgała ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu. Gotuj na małym ogniu, aż cała woda odparuje.

 

 

Beijinhos de coco - gałki mleczko-kokosowe

 

Składniki:
- 6 żółtek
- 1 puszka słodzonego mleka skondesowanego
Oraz:
- wiórki kokosowe do posypania kuleczek
- masło do formy

Sposób przyrządzania:

Zmiksuj żółtka z mlekiem skondensowanym. Otrzymaną masę wlej do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje i zacznie odklejać się od dna. Przygotuj płaską szklaną formę, natłuść jej dno masłem, napełnij przygotowaną masą, a powierzchnię posyp wiórkami kokosowymi (lub grubym cukrem kryształem). Odstaw do zastygnięcia, a potem pokrój na kawałki. Możesz także ulepić kulki z zimnej masy i otoczyć je w wiórkach.

 

 

Bigos po brazylijsku

 

Składniki:
- 30-40 dag czarnej fasoli
- po 25 dag wołowiny i wędzonej kiełbasy
- 20 dag karkówki wieprzowej
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- natka
- sól
Sos:
- 1 ostra papryka
- 2 kieliszki rumu
- 1 mała cytryna
- natka
- sól

Sposób przyrządzania:

Zrób sos: oczyszczony strąk ostrej papryki posiekaj, zalej rumem i sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 3 godziny. Fasolę wypłucz, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 3-4 godziny. Odcedź ją, zalej taką ilością świeżej wody, by ziarenka były przykryte i gotuj na małym ogniu 60 minut.
Mięso umyj, wrzuć do garnka, wlej 2 szklanki wody, przykryj i gotuj na małym ogniu około godziny. Dodaj kiełbasę, fasolę i oczyszczone, przekrojone na pół papryki. Gotuj, aż fasola i mięso będą miękkie. Cebulę pokrój, zrumień na smalcu, oprósz mąką. Podgrzewaj mieszając, dodaj roztarty czosnek, koperek i połowę natki. Gdy zasmażka się zrumieni, rozprowadź ją 1/4 szklanki zimnej wody, zagotuj i zdejmij z ognia. Zanim wlejesz ją do garnka z fasolą, wyjmij z niego mięso i kiełbasę, pokrój na plastry i ułóż na półmisku. Do fasoli dodaj zasmażkę, gotuj jeszcze przez chwilę. Bigos podawaj w misie, obok ustaw miseczkę z sosem.

 

 

Brazylijski krem czekoladowy

 

Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 pojemniczek (20 dag) kremówki
- 3 jajka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka brandy
- wiórki czekoladowe do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Połamaną czekoladę wrzuć do garnuszka, wstaw do trochę większego naczynia z gorącą wodą, a to naczynie ustaw na płytce ochronnej. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Śmietanę kremówkę wstaw do lodówki, a gdy będzie całkiem zimna, ubij ją na sztywno. Jajka umyj w gorącej wodzie i osusz ściereczką. Rozbij je nad miseczką, starannie oddzielając białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (najlepiej nad parą). Żółtka utrzyj z cukrem, a następnie ubij na jednolitą kremową masę z powoli wlewaną ciepłą czekoladą. Ostudzoną masę dokładnie wymieszaj z bitą śmietaną (1-2 łyżki odłóż), alkoholem i wreszcie - z pianą z białek. Gotowy krem rozłóż do pucharków i wstaw do lodówki, by się mocno schłodził. Przed podaniem udekoruj każdą porcję odłożoną bitą śmietaną i posyp wiórkami czekoladowymi.

 

 

Caipirinha - drink na bazie cachaça

 

Składniki:
- 1 limetka przekrojona na ćwiartki
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 50 ml alkoholu z soku trzciny cukrowej (cachaça)

Sposób przyrządzania:

Do wysokiej szklanki koktajlowej wrzuć cząstki limetki i dokładnie je rozgnieć. Posyp brązowym cukrem, wlej cachaça. Na koniec dopełnij szklankę drobniutko pokruszonym lodem i zamieszaj.

 

 

Cajuzinho - czekoladowe krople z orzeszkami ziemnymi

 

Składniki:
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
- 4 szklanki cukru
- czekolada w proszku
- orzeszki ziemne do dekoracji

Sposób przyrządzania:

Orzeszki upraż na złoty kolor na suchej patelni, a potem zmiel. Dodaj cukier i tyle czekolady, ile lubisz, wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli jest za twarda, wlej kilka kropli wody. Ulep kuleczki i lekko je spłaszcz, nadając kształt kropli wody. W każdy cukierek wetknij orzeszek ziemny.

 

 

Coracao - kurze serduszka po brazylijsku

 

Składniki:
- 1/2 kg kurzych serduszek
- 5 ząbków czosnku
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 ml jasnego piwa
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oregano

Sposób przyrządzania:

Serduszka oczyścić, umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i oregano, dodaj posiekany szczypiorek, piwo i olej zmiksowany z czosnkiem. Wymieszaj i wstaw na 2 godziny do lodówki. Przygotowane serca nadziej na szpadę i piecz na grillu o zrumienienia.

 

 

Costelinha - żeberka wieprzowe z grilla

 

Składniki:
- 1 kg chudych żeberek wieprzowych
- sól
- pieprz

Sposób przyrządzania:

Żeberka opłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Bezpośrednio przed grillowaniem natrzyj solą kamienną lub morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Możesz użyć pieprzu kolorowego, specjalnego do steków. Żeberka ułóż na mocno rozgrzanym grillu i piecz, aż będą ładnie przyrumienione z zewnątrz, a w środku miękkie i soczyste.
W podobny sposób, bez marynowania, możesz upiec również steki z karkówki wieprzowej. Gotowe żeberka podawaj z cząstką cytryny i łagodnym sosem: pomidorowym, ziołowym albo czosnkowym.

 

 

Coxa de frango - brazylijskie udka kurczaka z grilla

 

Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 5 podudzi kurczaka (tzw. pałek)
- 150 ml jasnego piwa
- 150 ml oleju roślinnego
- 7 obranych ząbków czosnku
- szczypiorek i natka
- 1 cytryna
- 3 liście laurowe
- świeżo mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- 1 łyżka ziarnistego czarnego pieprzu
- sól

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą, pieprzem i papryką. Przełóż do miski, dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, polej wszystko piwem. Zmiksuj olej z czosnkiem, dodaj posiekany szczypiorek oraz natkę - tyle, ile lubisz. Wlej do mięsa razem z sokiem z cytryny. Miskę przykryj i wstaw na 6 godzin do lodówki. Mięso osącz i upiecz na grillu, od czasu do czasu smarując marynatą.

 

 

Coxinha - brazylijskie kotleciki z kurczaka

 

Składniki:
- 3 piersi kurczaka
- 1/2 posiekanej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 2 kostki bulionu wołowego
- sól
- pieprz
- 3 szklanki mąki
- 25 dag kremowego twarożku (np. Toska)
- 2 jajka
- tarta bułka
- tłuszcz do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

Włóż do garnka (najlepiej ciśnieniowego) kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki (w garnku ciśnieniowym trwa to około 10 minut). Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój (do farszu możesz dodać natkę lub szczypiorek). Odmierz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagniataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm i powycinaj kółeczka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi kółeczek sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka. Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu, co jakiś czas odwracając.

 

 

Curau de milho verde - brazylijski deser kukurydziany

 

Składniki:
- 7 kolb kukurydzy
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka mleka zwykłego (o zawartości tłuszczu 3.2-proc.)
- 1/2 szklanki cukru
- mielony cynamon do posypania

Sposób przyrządzania:

Kolby kukurydzy opłucz i osusz, nożem zetnij ziarenka. Przełóż je do blendera i zmiksuj. Potem dodaj mleko kokosowe, mleko zwykłe oraz cukier i zmiksuj jeszcze raz, aby powstała jednolita, gładka masa. Aby pozbyć się wszystkich grudek, przetrzyj ją jeszcze przez sitko. Otrzymaną kukurydzianą masę przełóż do rondla, ustaw na małym ogniu i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Salaterki lub pucharki opłucz zimną wodą, napełnij kremem, posyp cynamonem. Po ostudzeniu włóż na 3 godziny do lodówki. Podawaj od razu po wyjęciu z lodówki, bo deser musi być zimny.

 

 

Farofa - przekąska z boczku, jajka i cebuli

 

Składniki:
- 25 dag farinha de mandioca (specjalna mąka z suszonego manioku ale nie tapioca!) lub tartej bułki
- 5 dag pokrojonego w kostkę boczku
- 1 jajko
- 1 cebula

Sposób przyrządzania:

Boczek smaż na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki. Wtedy dodaj cebulę, jajko i mąkę. Wymieszaj jak jajecznicę i posól do smaku.

 

 

Feijoada completa - potrawka mięsno-fasolowa z Brazylii

 

Składniki:
- 1/2 kg czarnej fasoli
- 20 dag suszonego mięsa (może być suche mięso po grillowaniu)
- 20 dag solonej karkówki (pokrojonej w kostkę)
- 3 ogonki wieprzowe
- 1 nóżka wieprzowa
- 1 ucho wieprzowe
- 20 dag wędzonej kiełbasy
- szczypiorek i natka
- 1 średnia cebula
- 1 obrany ząbek czosnku
- 4 ostre papryczki
- masło do smażenia

Sposób przyrządzania:

W przeddzień przygotowania potrawy namocz fasolę i oba rodzaje mięsa (w oddzielnych garnkach). Następnego dnia ugotuj fasolę i mięso (także w oddzielnych garnkach) w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, a następnie połącz mięso i fasolę. Na patelni zeszklij cebulę i czosnek na odrobinie masła, dodaj kilka łyżek fasoli i rozetrzyj ją, aby uzyskać gładki sos. Zawartość patelni wlej do garnka z fasolą i mięsem. Teraz dodaj posiekane papryczki i zieleninę. Przypraw do smaku tak jak lubisz. Podawaj z dodatkami, do których linki podajemy obok

 

 

Grillowany ananas

 

Składniki:
- 1 ananas - bardzo słodki typu gold (np. del Monte Gold)

Sposób przyrządzania:

Ananas obierz, pozostaw pióropusz. Powycinaj tzw. oczka z miąższu owocu. Cały ananas nabij na szpadę i grilluj, aż będzie miękki i zacznie ociekać sokiem. Odkrawaj plastry i podawaj na gorąco.

 

 

Linguica - brazylijska biała kiełbasa z grilla

 

Składniki:
- białe kiełbaski grillowe (możesz kupić je w sklepie ale najlepiej zamów w masarni; a jeśli potrafisz - zrób sam)

Sposób przyrządzania:

Jeśli robisz kiełbaski samodzielnie lub zamawiasz je w masarni, dodaj (lub poproś, aby dodano) do podstawowego przepisu posiekany czosnek, grubo mielony zielony pieprz oraz suszony tymianek. Gotowe kiełbaski ułóż na grillu i upiecz na rumiano. Podawaj z sosem czosnkowym.

 

 

Lombinho - grillowane polędwiczki wieprzowe po brazylijsku

 

Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 2 cebule
- 5 obranych ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml oleju
- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Polędwiczki pokrój w plasterki o grubości 3 cm. Natrzyj solą i pieprzem. Zmiksuj wszystkie pozostałe składniki, a następnie wlej powstałą marynatę do mięsa. Wymieszaj i wstaw na 3 godziny do lodówki, a potem upiecz na grillu.

 

 

Lombo - grillowana karkówka z Brazylii

 

Składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 cytryna
- 100 ml oleju
- 4 obrane ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek i natka
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu

Sposób przyrządzania:

W blenderze zmiksuj czosnek z olejem. Karkówkę oprósz pieprzem i solą, potem wyciśnij na mięso cytrynę. Ułóż w misce, polej winem i czosnkowym olejem. Pamiętaj, że wszystkie marynaty do mięsa sporządza się w plastikowych, szklanych ewentualnie drewnianych naczyniach, nigdy w metalowych. Dodaj posiekany szczypiorek i natkę, a na koniec liście laurowe i ziarenka pieprzu. Miskę z mięsem przykryj i wstaw na 5 godzin do lodówki. Upiecz na grillu lub na szpadzie nad otwartym ogniem.

 

 

Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku

 

Składniki:
- 3 całe piersi kurczaka
- 30 plasterków boczku
- 3 ząbki czosnku
- po 50 ml jasnego piwa i oleju
- sól
- mielony pieprz
- słodka papryka
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 3 listki laurowe

Sposób przyrządzania:

Mięso pokrój na kawałki, natrzyj solą, pieprzem i papryką, polej piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem, dodaj ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Kawałki mięsa zawiń w boczek i upiecz na grillu

 

 

Moqueca de peixe - brazylijska potrawka z rybek

 

Składniki:
- 1 kg małych rybek
- 6 gałazek kolendry
- 1 posiekana cebula
- 4 cebulki dymki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 pomidory pokrojone w kosteczkę
- sok z cytryny
- sól do smaku

Sposób przyrządzania:

Umyj rybki, oczyść je, usuń ości i zdejmij skórę. Zrób pirao: zmiksuj pozostałe składniki (oprócz cytryny), gotowy sos przełóż do miseczki i wstaw do lodówki. Wyciśnij sok z cytryny, skrop ryby i włóż je na godzinę do lodówki. Rybki połóż na tacce do grillowania (w oryginalnym przepisie kładzie się je na liściach bananowca). Piecz 30-35 minut w temp. 200°C. Podawaj z pirao (link do przepisu obok).

 

 

Ostry sos do feijoady

 

Składniki:
- sos z ugotowanej fasoli (link do przepisu obok)
- papryczka piri-piri
- mielony pieprz

Sposób przyrządzania:

Odmierz 100 ml sosu z feijoady. Wlej do rondelka. Posiekaj papryczkę piri-piri (jeśli używasz suszonej, pokrusz ją dość drobno), dodaj do sosu, wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem. Rondelek ustaw na ogniu, gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

 

 

Picanha - wołowina grillowana solona

 

Składniki:
- kawałek mięsa wołowego (najlepsza jest zrazowa dolna) o wadze 1.5-2 kg
- sól morska lub kamienna (w Polsce może być np. z Kłodawy lub Wieliczki)

Sposób przyrządzania:

Z mięsa usuń błonę, pozostawiając jednak warstwę tłuszczu. Potem opłucz mięso i osusz je papierowym ręcznikiem, pokrój na równe kawałki. Bezpośrednio przed grillowaniem posól mięso solą kamienną lub morską (nadaje mięsu o wiele lepszy smak, niż sól zwykła). Nie używaj innych przypraw, nie marynuj. Przygotowane mięso połóż na dobrze rozgrzanym grillu i piecz, aż z zewnątrz będzie brązowe i chrupiące, a wewnątrz jeszcze różowe. Przed jedzeniem możesz skropić sokiem z cytryny.

 

 

Pirao cebulowe - brazylijski sos cebulowy

 

Składniki:
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 filiżanka maki maniokowej lub kukurydzianej
- 1 filiżanka wody lub bulionu rybnego
- sól

Sposób przyrządzania:

W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, smaż, aż się ładnie zeszkli, ale nie przyrumieni. Wtedy dodaj posiekaną kolendrę, wymieszaj. Mąkę maniokową lub kukurydzianą wsyp do miseczki i zalej wodą lub bulionem. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, a potem wlej do rondla z podsmażoną cebulą i kolendrą. Ciągle mieszając, podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż powstanie jednolity, lekko błyszczący sos. Pirao podaje się na ciepło do Moqueca de peixe (link do przepisu obok)

 

 

Pudim de leite condesando - mleczny pudding

 

Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 puszka słodzonego mleka skondesowanego
- mleko zwykłe o zawartości tłuszczu 3.2-proc.
- 3 jajka

Sposób przyrządzania:

Na dnie formy na babkę rozsyp cukier, ustaw na wolnym ogniu i skarmelizuj. Zdejmij z ognia, ostudź. Wlej mleko skondensowane do blendera. Puszki użyj jako miarki: odmierz 2 puszki zwykłego mleka i dodaj do mleka skondensowanego. Wbij jajka, zmiksuj i wlej na warstwę karmelu w formie. Przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w temp. 180°C (najlepiej w kąpieli wodnej).

 

 

Sałatka z liści couve

 

Składniki:
- 30 dag couve (liściaste warzywo popularne w Brazylii; w Polsce można je zastąpić listkami brokuła lub szpinaku)
- 5 dag masła
- sól

Sposób przyrządzania:

Liście couve pokrój w cienkie i długie paseczki. Podsmaż na maśle i przypraw do smaku solą. Jeśli lubisz, dodaj trochę skwarek z boczku.

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin