Pierogi ze sliwkamiPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.Ciasto:350 g maki,1 male jajo,ok. 125 ml letniej wody,sol.Farsz:400-500 g suszonych sliwek,40 g cukru.Inne:maslo do polania pierogow,1 lyzka tartej bulki,1 lyzka cukru (niekoniecznie),250 ml smietany.1. Duze, dorodne sliwki, najlepiej kalifornijskie, umyc w cieplej wodzie, osaczyc, posypac cukrem, podlac kilkoma lyzkami wody. Dusic na parze (w tensposob zachowaja soczystosc). Kiedy juz sie rozwina i zmiekna (po 15-20min), odstawic z ognia.2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"). Ciasto rozwalkowaccienko, wykroic krazki dostosowane wielkoscia do sliwek. Na krazki polozycpo 1 sliwce, zlozyc na pol, starannie zlepic brzegi.3. Gotowac w osolonym wrzatku. Kiedy wyplyna, odkryc, zmniejszyc ogien, dogotowac (2-3 min). Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na polmisek.4. Podawac cieple, polane zrumienionym maslem z tarta bulka. Jesli sa za kwasne, posypac cukrem. Osobno podac gesta smietane.- Nadzienie ze swiezych sliwek (wegierek): sliwki oplukac, wydrylowac, do kazdej wlozyc odrobine cukru i 1 obrany ze skorki migdal. Klasc po 1 sliwce dopieroga.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 56.
Hencia