Leczenie jarzynami - owocami - zbożem
Praktyczne, proste wskazania, użycia jarzyn, owoców i zbóż w przypadkach niedyspozycji zdrowotnych
Obdarowany przez Stwórcę życiem i zdrowiem człowiek jest istotną częścią całej Natury. Ten bezcenny dar jesteśmy zobowiązani szanować, postępując roztropnie i godnie - nie ulegając w różny sposób podsuwanym pozornym ułatwieniom i błędnym przyzwyczajeniom, niezgodnym z pra-wami natury. Jeśli więc przy jakimś niedomaganiu mamy do wyboru: się-gnąć po pigułkę chemiczną, czy też do środków naturalnych, to warto chwilę pomyśleć i dokonać wyboru instynktownie prawidłowego, zgodnie z prawami natury.Lekarz francuski I.Valnet, w wyniku długoletniej praktyki i do świadczeń w stosowaniu leków naturalnych napisał książkę pod tytułem: "Traitement des maladies par les legume les fruits et les cereales", Paris 1975, czyli w tłum.: "Leczenie jarzynami, owocami, zbożami". Prawie wszystkie te dobra natury są w codziennym spożyciu domowym i bardzo często nabywane dla przygotowania posiłków. Mało kto jednak u nas wie, jak wiele z nich można zastosować w bardzo prosty i łatwy sposób, do usuwania niedyspozycji zdrowotnych i różnych schorzeń.Sprawdzone przez dr Valnet w leczeniu schorzeń jarzyny, owoce i zboża mają proste zastosowanie.
L.Gelong
1. Jarzyny2. Owoce3. Zboża4. Schorzenia i dolegliwości ulegające zahamowaniuprzy umiejętnym zastosowaniu jarzyn, owoców i zbóż
Jarzyny
Buraki czerwone
Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są wskazane przy cukrzycy.
Cebula
Sprzyja utrzymaniu zdrowia i długowieczności. Działa przeciwinfek-cyjnie, wzmacniająco i moczopędnie. Pomaga w stanie osłabienia, zmęcze-nia fizycznego i umysłowego, zwłaszcza organizmom młodym. Ponadto starszym łagodzi arteriosklerozę, otyłość. Wszystkim pomaga w zaburze-niach trawienia i schorzeniach dróg oddechowych.Często używana zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, pasoży-tom (robakom) jelitowym, schorzeniom prostaty (gruczołu krokowego u mężczyzn) oraz niemocy płciowej.Spożywać cebulę można:- surową, krajaną lub tartą, trzymaną kilka godzin w oliwie: - w sałatkach, surówkach, przekąskach i wszystkich zupach;- na kanapkach z masłem, skropionych oliwą;- pokrajaną, moczoną kilka godzin w ciepłej wodzie, do zjedzenia na czczo, po skropieniu sokiem cytrynowym.Leczniczo do wewnątrzPrzeciw grypie - zapobiegawczo - rozmoczone 2 cebule w 0,5 1 wody, pić po szklance w dzień między posiłkami i przed snem. Czas kuracji 15 dni.Przeciw biegunce - pełną garść łupin cebuli gotować 10 minut w 1 litrze wody. Pić stopniowo 0,51 dziennie aż do ustąpienia dolegliwości. Dla nie-mowląt przy biegunce gotować 3 cebule w 1l wody przez 2 godziny. Po przestygnięciu przecedzić i osłodzić (miodem) do picia.Przeciw reumatyzmowi - Odwar z 3 pokrajanych cebul, gotowanych 15 minut w 1l wody, pić 2x dziennie rano i wieczorem.Przeciw katarowi - pokrajana i ocukrzona cebula po 24 godz. wytwarza syrop, do stosowania codziennie po 2-5 łyżek.Leczniczo na zewnątrzBóle reumatyczne - łagodzą okłady surowej utartej cebuli.Migrena - kompresy z surowej utartej cebuli, na czoło.Ukąszenia owadów - nacierać skórę kawałkiem cebuli przez 1-2 minuty (ewent. usunąć żądło).Hemoroidy - gotowaną, zmiażdżoną cebulę przykładać (na noc) na podpa-sce higienicznej.Trudno gojące się rany - upieczoną, zmacerowaną cebulę przykładać na opatrunku. Stosować podobnie, lecz na surowo, cienką błonkę dzielącą łu-ski cebuli.Odmrożenia - Przykładać kompresy z soku wyciśniętego z utartej cebuli.Odstraszanie komarów - pokrajaną cebulę położyć obok posłania itp.Zapach cebuli usuwają: spożycie kilku natek pietruszki, kopru lub jabłka.
Czosnek
Podobnie jak cebula działa przeciwinfekcyjnie i pomaga w utrzyma-niu dobrego zdrowia. Pożytecznym jest, spożywać codziennie przed śnia-daniem kanapkę z 2 ząbków utartego czosnku, kilku listków pietruszki i kilku kropli oliwy.WewnętrzniePrzeciw chronicznemu bronchitowi, kokluszowi, rozedmie płuc, nadci-śnieniu - Łupinę i skórkę z główki czosnku w roztworze wodnym 1:50.Używać 20 kropli 2x dziennie.Co kilka dni przerywać.- Wyciąg alkoholowy ze świeżej główki czosnku stosować 2x dziennie 20-30 kropli.Przeciw pasożytom jelitowym (robakom) - 3 główki czosnku zalać 1 szklanką wrzątku i pod przykryciem pozostawić na noc. Pić na czczo co-dziennie przez 3 tygodnie.- Syrop z 0,5 kg główek czosnku gotowanych w 1l wody z dodatkiem 1 kg cukru. stosować na czczo 2-3 łyżki. Dla neutralizacji zapachu można do-dać jabłko lub nasiona kopru i natkę pietruszki.ZewnętrznieStłuczenia, obrzęki - stosować mieszaninę utartego czosnku z oliwą i tłuszczem niesolonym.Owrzodzenia skóry - można stosować do przemywania lub kompresów 2% roztwór alkoholowy soku wyciśniętego z utartego czosnku.Świerzb i parchy - przemywać mieszaniną 6 utartych główek czosnku na 1l wody, albo wcierać mieszaninę czosnku i olejku kamforowego w pro-porcji 1:2.Bóle reumatyczne - stosować wcieranie mieszaniny czosnku i olejku kam-forowego w proporcji 2:1.Na wzmocnienie ogólne - Smarowanie wzdłuż całego kręgosłupa miesza-niną utartego czosnku i olejku kamforowego w proporcji 2:1.Brodawki, kurzajki - przykładać na noc utarty czosnek dokładnie tylko na miejsca pokryte brodawkami. Usunięcia brodawek można oczekiwać dopiero po 15 dniach.
Cykoria
Używa się liści i korzeni. Działa żółciopędnie, moczopędnie, lekko rozwalniająco, mineralizująco i ogólnie wzmacniająco i regulująco. Pobudza apetyt.Poprawa przemiany materii - Napar z liści świeżych (30g na 1l wody) pić po 1 szklance przed jedzeniem.- Odwar z korzeni (15-30 g na 1l wody) gotować 10 minut. Pić 1 szklankę przed jedzeniem 3x dziennie.- Sok ze świeżych liści cykorii 250 g.Niedomagania wątroby - Napar z korzenia (50g na 1l wody). Pić po l szklance 2x dziennie.Suszony roztarty korzeń używany jako kawa zbożowa wzmacnia sprawność żołądka i jelit, lekko przeczyszcza i pobudza apetyt.
Fasolka zielona
Działa regulująco i przeciwtoksycznie. Bywa pomocna przy:Przemęczeniu fizycznym, reumatyzmie, podagrze, kamicy nerkowej, cukrzycy, rozwoju młodych organizmów, dla rekonwalescentów - Pić sok wyciśnięty ze świeżych zielonych strączków, 1-2 szklanki dziennie.
Fasola - ziarna
Ma własności odżywcze - energetyczne, wzmacnia system nerwowy. Spożywa się świeżą lub suszoną razem z łuską. Jest łatwiej strawna po do-daniu fasolki zielonej lub pietruszki, szczypiorku, czosnku, tymianku, liści bobkowych.Niedomagania wątroby, cukrzyca - Świeże lub suche strąki fasoli doj-rzałej (lecz bez ziaren), 1 garść zalać wrzątkiem 1l i gotować 2 minuty, po-zostawić na noc. Pić napar 2x dziennie przed jedzeniem.Oparzenia, różyczka - Roztarte gotowane ziarna fasoli przykładać w for-mie kompresów. Woda po gotowaniu ziaren fasoli, użyta do prania tkanin wełnianych, nie powoduje utraty ich koloru.
Kapusta (zielona i czerwona)
Od około 4 tys. lat znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Specjalnie przydatne są liście mające różnorodne zastosowanie. Surowa kapusta może być w leczeniu tym, czym jest chleb w pożywieniu codzien-nym.WewnętrznieSpożywanie surowej kapusty, bogatej w sole mineralne i witaminy zapewnia wzmocnienie i regulację organizmu, a także daje odporność na działanie bakterii chorobotwórczych. Często spożywane surówki i świeży sok z liści działa podobnie do antybiotyków.Zapobiegawczo - Najlepiej często podawać przed jedzeniem jako przy-stawkę kapustę pokrajaną drobno, zaprawioną oliwą, sokiem cytrynowym, pietruszką i czosnkiem.Odżywczo - Pić 1 szklankę soku ze świeżej kapusty, z dodatkiem soku z marchwi i soku cytrynowego.Owrzodzenia przewodu pokarmowego - 2-3 szklanki soku ze świeżej kapusty codziennie między posiłkami, można dodać sok z jabłka.ZewnętrznieUżywa się wymyte liście kapusty z wyciętymi unerwieniami, lekko zgniecione aż do wystąpienia soku.Owrzodzenia, czyraki - Kompres z trzech warstw liści na 2-4 godziny lub na noc.Trądzik, wypryski skórne - Obmywać sokiem ze świeżej kapusty.Ból gardła przy przeziębieniu - Płukać świeżym sokiem kapusty.Zapalenie stawów - Okłady z 3-4 warstw liści łagodzą bóle stawowe.Oparzenia - Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej marchwi. Także świeżej skrobi ziemniaczanej.Kolka nerkowa - Kompres z 3-4 warstw liści przykrytych płótnem.Porażenie słoneczne - Założenie kasku z 3-4 warstw liści kapusty na gło-wę na kilka godzin łagodzi skutki porażenia.Stłuczenia i uszkodzenia skóry - Kompresy z liści nasączonych oliwą.Zachrypnięcia, utrata głosu - sok ze świeżej kapusty z miodem i żółt-kiem. Pić 2-3 szklanki wywaru.Zaparcia - obstrukcja - Pić 2-3 szklanki wywaru z kapusty świeżej.Bóle żołądka, jelit, biegunki - Spożywać świeżą kapustę długo gotowaną, pić także wodę po ugotowaniu.Zapalenie oskrzeli i opłucnej - Pomocniczo pić 1-2 szklanki soku ze świeżej kapusty oraz kompresy z liści.Bóle newralgiczne - Okłady z liści minimum 4 godz. albo na noc.Choroby skóry, liszaje - Łagodzi obmywanie sokiem ze świeżej kapusty i przykładanie liści w kompresach.Ukąszenia owadów - Masować skórę liściem kapusty i zastosować go w formie opatrunku.Zranienia, przecięcia skóry - Można doraźnie zabezpieczyć opatrunkiem z dobrze wymytego liścia kapusty.Prostata - Okłady z liści co drugi wieczór na przemian - na dół brzucha oraz na krocze.Wybroczyny podskórne, wysięki po stłuczeniach - Kompresy z 3 warstw liści zapobiegają wysiękom i łagodzą bóle.Niedomagania wątroby i woreczka żółciowego - Łagodzą kompresy z liści 3-4 warstwy zmieniane co 4 godziny.Hemoroidy - Łagodzą okłady z liści.Bezsenność - 3 warstwy liści umieszczone na karku i na stopach ułatwiają zapadnięcie w sen.Żylaki (bolesne) - Okłady z 2-3 warstw liści na szerokiej przestrzeni lekko obandażowane.Lumbago - Łagodzą całonocne kompresy z 2-3 warstw liści.Skóra twarzy w zakresie pielęgnacji - Okłady (nawet na 0,5 godz.) rege-nerują skórę twarzy. Najlepsze na całą noc.Migrena - Liście zastosowane na okłady w miejscach bolesnych głowy, na wątrobę i dół brzucha.Nadciśnienie tętnicze - Pomocniczo łagodzi przykładanie liści na okolice lędźwiowe, kark, łydki przez 2- 3 godziny.Owrzodzenia kończyn - Stosowanie przez dłuższy czas okładu opatrun-ków z liści przyspieszają likwidację owrzodzeń i zabliźnianie. W dzień zmieniać opatrunki co 3-4 godz. a na noc tylko przy silnych bólach.
Koper, anyżek
Używać można zielone gałązki, nasiona oraz korzenie. Spożywany dość powszechnie w potrawach na surowo lub gotowany, szczególnie przydatny do potraw ciężej strawnych. Leczniczo stosuje się przy bólach reumatycznych, migrenach, nerwicach, bólach typu gastrycznego, wzdęciach.- Napar z gałązek 3 dag, na 1l wody wrzącej.- Napar z nasion, 1 łyżeczka na 1 szklankę wrzątku.- Odwar z korzeni 3 dag na 1l wody, gotować 10 minut. Pić 1 szklankę po jedzeniu.
Marchew
Ma działanie regulujące, mineralizujące, wzmacniające, oczyszczają-ce, regenerujące. Może być stosowana w formie pulpy, soku, suszu i nasion.WewnętrznieNa wzmocnienie - Sok z marchwi nawet do 0,51 dziennie pić 1 szklankę na czczo i wieczorem. Dla niemowląt należy podawać sok zmieszany w połowie z wodą.Astma, bronchit, zachrypnięcie - Czysty sok z marchwi jest dobrym środkiem wykrztuśnym.Biegunki dziecięce - Dietetyczna zupa: 1 kg marchwi gotować przez 2 go-dziny, przetrzeć lub 0,5kg pokrajanej w kawałki gotować w 1l wody aż do rozmiękczenia, po przetarciu dodać wody do 1l i pół łyżeczki soli. Można przechowując w chłodzie podawać przez 2-3 dni łyżeczką lub smoczkiem. Kurację można prowadzić przez 5-6 dni, stopniowo zmniejszając ilość marchwi aż do 100 g na 1l wody. Oseskom można wlewać zupkę z marchwi do mleka w proporcji 1:1 i dalej 1:2 części mleka. Zamiast zupek można w okresie biegunki podawać czysty sok z surowej marchwi zmieszanej z wodą, a mleko dopiero po zakończeniu biegunki.Wzdęcia, gazy - stosuje się napar z nasion marchwi 1 łyżeczkę na szklan-kę wrzątku.ZewnętrznieStosuje się odwar z marchwi na kompresy lub świeże liście (nać) zmiaż-dżone lub odwar z liści w następujących przypadkach: owrzodzenia, opa-rzenia, czyraki, liszaje, odmrożenia, afty (zakaźna choroba jamy ustnej), pękanie skóry. Sok z marchwi służy też do pielęgnacji cery (twarzy, szyi), czyni ją deli-katną i świeżą, zapobiega zmarszczkom.
Melon
Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regene-rująco. Należy spożywać go na surowo na początku posiłku z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego. Jest wtedy łatwiej strawny i mniej przeczyszcza-jący.ZewnętrzniePulpę z melona można stosować na lekkie oparzenia i stany zapalne skóry. Przy suchej cerze sok z melona może dobrze służyć do zwilżania skóry twarzy i szyi.
Morwa
Owoce do spożycia muszą być bardzo dojrzałe. Sok i owoce są po-mocne przy zaparciach, skłonności do krwotoków i schorzeń dróg odde-chowych.Sok z owoców morwy można stosować do płukania jamy ustnej i gardła przy anginach, aftach i innych stanach zapalnych jamy ustnej.
Ogórek
Leczniczo można spożywać gotowany, przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Spożywany najczęściej wstanie surowym, działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Dla ułatwienia trawienia należy go wcześniej posolić i wydzielanego cennego soku nie usuwać.ZewnętrznieStosuje się ogórek następująco:- na cerę tłustą - zmywanie twarzy nie soloną wodą po ugotowaniu ogór-ka,- maseczka kosmetyczna - (przy rozszerzonych porach skóry). Mieszani-na zmielonych drobno pestek ogórka, melona i dyni dodana do mleka lub śmietanki (na 30 minut), zmywanie ciepłą wodą.
Pietruszka
Jest pożywieniem i lekiem. Używa się korzenia, ulistnionej łodygi i nasion. Może być pomocna przy anemii, osłabieniu, braku apetytu, trudno-ści w trawieniu i reumatyzmie, kamieniach moczowych, podagrze, paso-żytach jelitowych, nerwicach.WewnętrznieReumatyzm, kamienie moczowe - Odwar z 5 dag nasion lub korzeni w 1l wody gotować 5 minut i pozostawić do przestygnięcia. Pić 1 szkl. 2x dziennie przed jedzeniem.Biegunka - Odwar z 25 dag pietruszki z dodatkiem 10g kory dębowej. Pić 1 szkl. 2x dziennie rano i wieczorem, aż do likwidacji biegunki.ZewnętrznieUkąszenia owadów - Zmiażdżone liście pietruszki można używać do okładów.Wypryski na twarzy, regeneracja cery - Świeży sok lub napar z pie-truszki używać do przemywania 2x dziennie. Pożytecznie działa mycie pielęgnacyjne twarzy ciepłym odwarem z korzeni lub liści pietruszki (czas kuracji 7 dni).
Pomidor
Wewnętrznie- Spożywany na surowo działa dodatnio na organizm, witaminizująco i mineralizująco i ułatwia trawienie. Można stosować kuracyjnie świeży sok pomidorowy zmieszany w równych częściach z sokiem z selera. Pić po 1 szkl. 3x dziennie przez 3-4 tygodnie.ZewnętrznieTrądzik skóry - Smarować miejsca porażone kawałkiem przekrojonego pomidora, a następnego dnia zmiażdżonymi liśćmi szczawiu.Ukąszenia owadów - Opatrywać zmiażdżonym liściem pomidora.
Rabarbar
Ma własności pobudzające apetyt, lekko przeczyszczające, regene-rujące. Może być stosowany przy anemii, schorzeniach przewodu pokar-mowego, biegunkach i pasożytach jelitowychSposoby użycia:- Napar z pokrajanych łodyg 2 dag na 1l wody. Pić po 1 szkl. 2x dziennie przed posiłkami.- Surowy - utarty z miodem 2,5 dag przed jedzeniem 2x dziennie przez 15 dni (przy anemii i przeciw pasożytom jelit).- Syrop z surowego rabarbaru (5 dag) z miodem i dodatkiem cykorii (przy zaparciach).
Rzodkiewka czerwona
Spożywać na surowo łącznie korzeń i łodygę z liśćmi. Ułatwia to trawienie korzenia i zapewnia dopływ wielu pożytecznych witamin i soli mineralnych. Rzodkiewka może być pomocna przy zaburzeniach przewodu pokarmowego, kamicy nerkowej, reumatyzmie, bronchicie.
Rzodkiew czarna
Pożyteczna przy kamicy nerkowej i moczowej, zaburzeniach w tra-wieniu, schorzeniach wątroby, bronchicie, astmie, kokluszu, reumatyzmie i niektórych alergiach. Można podawać przed jedzeniem świeżą rzodkiew (w sałatce) albo sok świeży w ilości do 5 dag dziennie. Syrop z pokrajanej su-rowej rzodkwi czarnej zasypanej (na noc) cukrem można stosować przy kaszlu i dla dzieci jako środek wzmacniający (4-6 łyżek dziennie). Jest tak-że pożyteczny dla dorosłych szczególnie w stanach osłabienia i przemęcze-nia.
Rzepa
Można używać korzenie i liście zasobne w witaminy i sole mineral-ne.WewnętrznieOskrzela, katary angina - Odwar w wodzie lub mleku 10 dag na 1 litr.- Syrop z wydrążonej surowej rzepy napełnionej cukrem (po 1 łyżeczce).Egzemy, trądziki - Codziennie spożywać małe ilości surowej rzepy utartej w surówkach.Piasek moczowy, przeziębienia - Zmielone nasiona rzepy (10g) dodać do naparu z kwiatu lipowego.ZewnętrznieAngina - Płukanie gardła wodą po ugotowanej rzepie. Odmrożenia, czyraki - Upieczoną, przekrajaną rzepę wycisnąć lekko i sokiem nawilżać chore miejsce.
Rzeżucha
Nazywana "zdrowiem ciała", lecz należy ją stosować ostrożnie przy schorzeniach dróg moczowych (może wywołać stan zapalny pęcherza mo-czowego).WewnętrznieRegenerująco i przeciw pasożytom jelit - 15 dag soku z rzeżuchy roz-cieńczonego wodą pić na czczo 1 szklankę.ZewnętrznieWypadanie włosów - nacieranie skóry głowy sokiem z rzeżuchy regene-ruje i wzmacnia, powstrzymuje wypadanie włosów.Owrzodzenia skóry - Okłady z roztartych świeżych liści rzeżuchy.Piegi - Zmywanie skóry mieszaniną 3 części soku rzeżuchy i 1 części mio-du, po czym po wyschnięciu zmywanie wodą.
Sałata
"Trawa mądrych, ziele filozofów". Używa się łodyg, liści i nasion. Bogata w witaminy i sole mineralne. Korzystnie działa w przypadkach nerwic, nadmiernej pobudliwości seksualnej, bronchitów, cukrzycy, bole-snym miesiączkowaniu, zaparciach.- Można spożywać na surowo odwar z liści: 7,5 dag na 1l wody gotować 30 min. Pić po 1 szkl. 3x dziennie.- Napar z nasion: 1 łyżeczka na 1 szklankę wody. Pić 2-3 szklanki dzien-nie.
Szczaw
Używa się liści i korzeni. Nie jest wskazany przy schorzeniach żo-łądka, astmie, reumatyzmie.WewnętrznieOdwar ze szczawiu 25 g na 1l wody działa na organizm oczyszczająco.Napar z korzeni 25 g na 1l wody działa moczopędnie i przeczyszczająco.ZewnętrznieOdwar (z 1 garści liści na 1 l wody) stosuje się do kompresów na trudno gojące się rany.Trawienie ułatwia szczaw dodawany do sałatek (surowy) i zup (ugotowa-ny). Można go też gotować na jarzynę i spożywać z masłem.
Seler
Używa się bulwy i liści. zaostrza apetyt, wzmacnia funkcję żołądka, działa regenerująco na skład krwi, przeciwgorączkowo, moczopędnie, przeczyszczająco, odchudzająco. Spożywany może być na surowo (w sa-łatkach) , gotowany, w zupach lub pieczony.Reumatyzm - Sok z liści selera pić pół szklanki codziennie przez 15-20 dni.Odmrożenia - Kąpiele nóg (1 godzina) w odwarze z łodyg bulw lub obie-rzyn (25 dag na 1 l wody).Seler nie jest wskazany przy cukrzycy.
Słonecznik
"Święta roślina". Leczniczy jest olej z ziaren tłoczony na zimno. Tyl-ko pierwsza frakcja nadaje się do spożycia. Ziarno zawiera ok. 20 % tłusz-czu bogatego w witaminy i sole mineralne. Zalecany przy nadmiarze chole-sterolu w organizmie. Pić po 1 łyżce 2x dziennie, na czczo i przed kolacją.
Szpinak
Stosuje się liście i nasiona. Można spożywać surowy (w sałatkach) lub gotowany. Działa remineralizująco.Rekonwalescencja - Pić wino gronowe czerwone wytrawne, zmieszane z 1/5 części soku ze szpinaku.Zaparcia - Stosuje się napar z nasion 10 g na 1 szkl.ZewnętrznieStosuje się przy stanach bolesnych zapalnych przewodu pokarmowego (żołądek, jelita), okłady z gotowanych liści nasyconych oliwą z oliwek.
Ziemniak
Ma duże własności odżywcze, jest lekko strawny i energetyczny. Do-zwolony dla chorych na cukrzycę. Spożywanie ziemniaków sprzyja zdro-wiu ogólnemu. Sok z ziemniaków surowych stosuje się owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach moczowych, zaparciach, hemoro-idach, cukrzycy, szkorbucie.Mączka ziemniaczana ma zastosowanie przy oparzeniach, owrzodzeniach skóry, wypryskach i róży. Zasadniczo jako lek stosuje się 20 kropli z małą ilością wody 3x dziennie podczas posiłku.WewnętrznieWrzody żołądka, cukrzyca - Świeży sok z surowych ziemniaków. Pić 4x dziennie po pół szklanki (z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny). Czas kuracji 4 tygodnie.Pasożyty jelitowe - Sałatka z surowych ziemniaków z dodatkiem orze-chów. Spożywać 3 dni (wieczorem).ZewnętrznieOdmrożenia, oparzenia, owrzodzenia - Surowe utarte ziemniaki stosuje się wraz z oliwą z oliwek, w formie okładów.Gotowanych ziemniaków nie można przechowywać dłużej niż 24 godziny. Najłatwiej strawne są ziemniaki pieczone. Najtrudniej - frytki.
Owoce
Czereśnie
Świeże owoce mają działanie regulujące, mineralizujące, regenerują-ce, energetyczne dla całego organizmu. Przyczyniają się do zwiększenia odporności na infekcje. Są też przeciwreumatyczne i sklerotyczne.WewnętrznieMożna w sezonie przeprowadzić kurację regenerującą odżywiając się przez 1-2 dni wyłącznie czereśniami. Nastąpi proces oczyszczenia organizmu z toksyn i nie wydalonych złogów trawienia. Przy uwrażliwionym przewo-dzie pokarmowym można stosować łatwiej przyswajalny świeży sok wyci-śnięty z surowych czereśni.ZewnętrznieStosuje się okłady ze zmiażdżonych owoców na czoło przy migrenach oraz w celach pielęgnacyjnych na skórę twarzy i szyi.
Cytryny
Mają zastosowanie przy licznych niedomaganiach.WewnętrzniePrzy gorączkach, wymiotach - Sok z 1 cytryny wlany do połowy szklan-ki osłodzonej wody. Jest to najlepszy napój dla chorych.Infekcje epidemiczne, bóle reumatyczne - Świeży sok z cytryn pić przez 5 tygodni, zaczynając od połowy cytryny i stopniowo zwiększając dawkę (nawet do 10 cytryn dziennie), po czym przejść na spożycie soku 1-2 cy-tryn dziennie.Pasożyty jelitowe - Utrzeć w całości 1 cytrynę (skórkę, miąższ i pestki) bardzo dokładnie z miodem. Pić na noc.Oczyszczanie wątroby...
gumisx32