4 Ciasto miodowe.doc

(21 KB) Pobierz
CIASTO MIODOWE

 

CIASTO  MIODOWE

 

 

 

Ciasto:



1/3 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru                                                                      roztopić

5 łyżek mleka                                                                      ale nie zagotować!

2 łyżki miodu (wersja lux 3 łyżki)



4 szklanki mąki

1 jajko                                                                                    dodać do ostygniętych składników

1 łyżeczka proszku do pieczenia                            powyżej i zagnieść ciasto

1 łyżeczka sodki

 

 

Zagniecione ciasto podzielić na 3 części.

 

Każdą z części rozłożyć kolejno na blachę i piec 10 – 15 minut aż przybierze żółciutki kolor.

 

 

Krem:

 

3 szklanki mleka (wersja lux 4 szklanki)

1/2 kostki margaryny

5 łyżek kaszy manny błyskawicznej (wersja lux 6 łyżek)

2 podwójne cukry waniliowe (wersja lux 3 podwójne)

 

 

Jeżeli kasza manna nie jest błyskawiczna, to gotować ją 20 minut.

 

Wszystkie składniki zagotować ciągle mieszając aby się kasza nie przypaliła.

 

Ostudzić krem, mieszając od czasu do czasu.

 

 

Na koniec ciasta przełożyć . kremem i na wierzch polać polewą czekoladową.

 

 

 

Smacznego !

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin