Batony orzechowo-kokosowe.rtf

(6 KB) Pobierz
Batony orzechowo-kokosowe

Batony orzechowo-kokosowe

 

Składniki:

ciasto:

pół kostki masł

pół szklanki cukru

szklanka mąki pszennej

uszcz

bułka tarta lub specjalny pergamin do formy

masa:

2 jaja

niepełna szklanka cukru

2 łki mąki

łeczka proszku do pieczenia

kilka kropli esencji waniliowej

półtorej szklanki wiórków kokosowych

szklanka posiekanych orzechów włoskich

szczypta soli

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dużąaską formę. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, a powstałą w ten sposób kruszonkę rozprowadźwnomiernie po dnie formy.

 

Piecz około 10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.

 

W trakcie pieczenia przyrzą masę: ubij jaja z cukrem i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na wyjętym z piekarnika lekko złotawym blacie rozprowadź masę, a całość wstaw ponownie do piekarnika.

 

Piecz kilkanaście minut aż do uzyskania koloru ciemnozłotego. Po przestygnięciu pokrój blat na zgrabne  batony.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin