KOMÓRKA ROŚLINNA
Komórka roślinna jest rodzajem komórki eukariotycznej charakteryzującej się obecnością plastydów, silnym rozwojem wakuoli, celulozową ścianą komórkową oraz specyficznymi połączeniami, tzw. plazmodesmami – utworzonymi z pasm cytoplazmy i łączącymi wnętrza sąsiadujących ze sobą komórek.
Komórki roślinne dzielą się przez podział polegający na wytworzeniu – po podziale jądra komórkowego – ściany rozdzielającej komórkę macierzystą na dwie komórki potomne. Kształt większości komórek roślinnych, ze względu na istnienie sztywnej ściany komórkowej, jest stały i uzależniony od ich funkcji oraz mechanicznych oddziaływań między sąsiadującymi ze sobą komórkami w obrębie tkanki.
Komórka roślinna przyjmuje zwykle postać wielościanów, które bywają izodiametryczne oraz mniej lub bardziej wydłużone (np. komórki tkanek mechanicznych i przewodzących).
Przeciętna wielkość komórek roślinnych waha się w granicach od 20 do 300 μm; komórki wydłużone mogą osiągnąć kilka cm długości, natomiast długość rurek mlecznych może dochodzić do kilku metrów.
Komórki zbudowane są z mniejszych jednostek tzw. organelli, które pełnią różne funkcje, jednak nie mogą samodzielnie działać poza komórką. Składniki budujące komórkę możemy podzielić na plazmatyczne (żywe) i nieplazmatyczne (martwe) Wszystkie żywe składniki znajdujące się w komórce nazywamy protoplastem. Do protoplastu należą: błona komórkowa, jądro kom., cytoplazma, mitochondria, plastydy, rybosomy, reticulum endoplazmatyczne oraz aparaty Golgiego, lizosomy, plazmodesmy. Do martwych części komórki należą wakuola i ściana komórkowa.
KOMÓRKA ZWIERZĘCA
Wszystkie organizmy żywe – ludzie, zwierzęta i rośliny – są zbudowane z komórek. Te najmniejsze części składowe żywej materii są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wszystkich procesów niezbędnych do podtrzymania życia.
Mają rozmaite kształty, wielkości i kolory. Większość jest zbudowana z cieniutkiej błony, otaczającej częściowo przezroczystą, galaretowatą substancję, i wiele maleńkich części wewnętrznych nazywanych organellami. Wielkość, kształt i organelle komórki zależą od wykonywanej przez nią pracy. Ludzki organizm zbudowany jest z ponad 50 bilionów komórek.
Typowa komórka zwierzęca jest otoczona cienką błoną plazmatyczną, wewnątrz której znajduje się galaretowata cytoplazma i około tuzina organelli. Komórki wątrobowe są najlepszym przykładem takiej typowej komórki. Każda komórka wątroby czyli hepacyt, ma około dziesięciu do dwudziestu mikronów przekroju. Zawiera większość głównych organelli, a jej podstawowym zadaniem jest przeprowadzanie skomplikowanych reakcji chemicznych, związanych z trawieniem pokarmu i odzyskiwaniem składników odżywczych.
CHARAKTERYSTYKA GRZYBÓW
Wśród grzybów wyróznia się: grzyby właściwe, śluzowce i porosty. Grzyby własciwe dzili się na nast. klasy:
-lęgniowce
-sprzężniaki
-workowce
-podstawczaki
Grzyby są oranizmami mającymi jądro komórkowe.Większość gzrybów to organizmy lądowe.Do rozwoju wymagają obecności materii organicznej, wilgoci i odpowiedniej temperatury.
Charakterystyczne cechy grzybów:
a) są organizmami cudzożywnymi odżywiającymi się martwą materią organiczną (saprofity np. muchomor) lub żywą materią organiczną (pasożyty np. rdza, buławinka) Odrzywianie odbywa się przez wchłanianie, a rozkład wchłanianych substancji zachodzi poza organizmem.
b) nie posiadają plastydów, zabarwienie grzybów wywołane jest obecnością specyficznych barwników w wakuolach bądz ścianach komórkowych
c) ściana komórkowa zbudowana jest najczęściej z chyniny ( u niewielkiej liczby z celulozy)
d) oddychają tlenowo lub beztlenowo
f) wyróżnia się kilka form grzybów:
-jednokomórkowe
-komórczakowe
-wielokomórkowe
Grzyby rozmnażają się 3 sposobami (płuciowo, bezpłuciowo oraz wegetatywnie)
HelmiHauta