Wiśniowa kokosanka Porcje: 15 Koszt: 20 zł Trudność: średni Czas: 90 min. Kaloryczność: dużo Składniki: I masa: - 2,5 szklanki mleka, - 7 łyżek cukru, - 2 paczki wiórków kokosowych, - 1 budyń śmietankowy. II masa: - opakowanie wiśni mrożonych 500g (w sezonie mogą być swieże), - 1/2 szklanki cukru, - 1 duży kisiel wiśniowy bądź 2 małe. Ciasto: - 2 niepełne szklanki mąki, - 4 żółtka, - 1/2 kostki margaryny, - 4 łyżki cukru, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jak przyrządzić? Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozłożyć dosyc cienką warstwą na blaszce uprzednio posmarowanej tłuszczem i włożyć do lodówki. Masa I: 2. 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru i wiórki zagotować. Mieszać żeby się nie przypaliło i odstawić. 3. 2 szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem a w pozostałym mleku rozpuścić budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlać rozpuszczony budyń i gotowac przez chwilę. Gdzy zacznie gęstnieć dodac masę wiórkową i mieszać az zgęstnieje. 4. Białka ubić na pianę i kiedy masa wiórkowa przestygnie wymieszać wszystko i wyłożyć na ciasto. 5. Piec ok 45 min w temp.180C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia. II masa: 6. Do garczka wlać ok 0.5 l wody (lub więcej tak aby wiśnie pływały tam dosyć swobodnie) dodać cukier i wiśnie i zagotować. 7. Następnie odcedzić wiśnie ale absolutnie nie wylewać soku. Odlać od niego 0.5 szklanki i rozpuścić w nim kisiel. 8. Pozostałą część soku ponownie zagotować i zrobić kisiel na koniec dodając wiśnie. Przestudzić. 9. Wylać masę na upieczone ciasto kokosowe i wstawić do lodówki. Jak wszystko stężeje kroic w kostkę i podawać. Smacznego!!! Potrzebne przybory: Mikser, blaszka, miska na ciasto oraz garczki na masy. Zamiast wiśni może zostać tylko polewa czekoladowa:) Smacznego :)
kinia160616