Wiśniowa Kokosanka.txt

(3 KB) Pobierz



Wiśniowa kokosanka


Porcje: 15  Koszt: 20 zł  Trudność: średni  Czas: 90 min. Kaloryczność: dużo


Składniki:
I masa:
- 2,5 szklanki mleka,
- 7 łyżek cukru,
- 2 paczki wiórków kokosowych,
- 1 budyń śmietankowy.

II masa:
- opakowanie wiśni mrożonych 500g (w sezonie mogą być swieże),
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 duży kisiel wiśniowy bądź 2 małe.

Ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki,
- 4 żółtka,
- 1/2 kostki margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić?
Ciasto:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozłożyć dosyc cienką warstwą na blaszce uprzednio posmarowanej tłuszczem i włożyć do lodówki.

Masa I:
2. 1 szklankę mleka, 4 łyżki cukru i wiórki zagotować. Mieszać żeby się nie przypaliło i odstawić.
3. 2 szklankę mleka zagotować z pozostałym cukrem a w pozostałym mleku rozpuścić budyń. Kiedy mleko zacznie wrzeć wlać rozpuszczony budyń i gotowac przez chwilę. Gdzy zacznie gęstnieć dodac masę wiórkową i mieszać az zgęstnieje.
4. Białka ubić na pianę i kiedy masa wiórkowa przestygnie wymieszać wszystko i wyłożyć na ciasto.
5. Piec ok 45 min w temp.180C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostudzenia.

II masa:
6. Do garczka wlać ok 0.5 l wody (lub więcej tak aby wiśnie pływały tam dosyć swobodnie) dodać cukier i wiśnie i zagotować.
7. Następnie odcedzić wiśnie ale absolutnie nie wylewać soku. Odlać od niego 0.5 szklanki i rozpuścić w nim kisiel.
8. Pozostałą część soku ponownie zagotować i zrobić kisiel na koniec dodając wiśnie. Przestudzić.
9. Wylać masę na upieczone ciasto kokosowe i wstawić do lodówki. Jak wszystko stężeje kroic w kostkę i podawać.

Smacznego!!!

Potrzebne przybory:
Mikser, blaszka, miska na ciasto oraz garczki na masy.

Zamiast wiśni może zostać tylko polewa czekoladowa:)


Smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin