Chłodniki
PomidorowySkładniki: 4 duże pomidory 1 duża cebula 1 zielona papryka pół ogórka 4 ząbki czosnku pół szklanki pokruszonego białego chleba 4 łyżki oliwy 4 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty pomidorowej 1 litr zimnej wody szczypta cukru sól, pieprz Przygotowanie:
Starannie umyte warzywa obieramy ze skorki, usuwamy pestki i drobno kroimy. Następnie ucieramy je w mikserze dodając zmiażdżony czosnek i chleb. Dolewamy wodę, ocet, oliwę, dokładnie mieszamy, po czym ponownie starannie miksujemy. Do gęstego płynu dodajemy przecier, szczyptę cukru, poprawiamy sola i pieprzem do smaku i jeszcze chwile miksujemy. Przykrywamy miskę szczelnie folia i odstawiamy gazpacho do lodówki na 2-3 godziny. Tuz przed podaniem ubijamy chłodnik trzepaczka (ma on około 30 róznych wersji).
Czosnkowo-winogronowy Składniki: 150 g migdałów, 1 główka czosnku, 250 g czerstwej bulki pszennej, 75 ml oliwy, 3 łyżki octu winnego, 200 g winogron bez pestek, 1,5 l przegotowanej zimnej wody, sól.
Przygotowanie:Czerstwą bułkę pokroić na małe kromki, okroić skórkę, zalać zimna, przegotowana woda i moczyć 30 min. Osączyć z nadmiaru wody. Winogrona opłukać, oderwać z kiści i delikatnie zdjąć skórkę. Przełożyć do miseczki. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min. Odcedzić i zdjąć skorki. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. Obrane migdały i czosnek utrzeć w moździerzu lub w misce na jednolitą masę. Dodać osaczoną bułkę, oliwę i ocet. Zmiksować i odstawić na 2 godz. do lodówki. Do ochłodzonej masy dolać bardzo zimna wodę i mieszać tak długo, aż masa nabierze konsystencji płynnego kremu. Przed podaniem przelać chłodnik do miseczek i przybrać winogronami.
Chłodnik z buraczkami: Składniki: 1l maślanki, 200ml śmietanki 12%, koperek, 1/2 ogórka zielonego, pęczek rzodkiewek, 3 jajka, 15 dkg wędliny drobiowej, 1 słoik buraków krajanych ze słoika, sól, pieprz, cukier, cytryna. Przygotowanie:
Zmiksować maślankę ze śmietaną. Dodać szczyptę soli, pieprzu, łyżkę cukru i sok z 1/4 cytryny. Buraki odsączyć. Jajka ugotować. Pokroić drobno 1/2 pęczka koperku. Jajka, szynkę, ogórek i rzodkiewki pokroić w słupki. Wszystko wymieszać Chłodnik z ryżem Składniki:
10 dag szczawiu, 2 łyżki ryżu, 1 pęczek szczypiorku i koperku, 2 jaja, 1250 ml kwaśnego mleka, 1/4 l śmietany, sól, cukier, kilka listków mięty Przygotowanie:
Szczaw starannie opłukać, sparzyć, drobno posiekać. Ryż ugotować na półsypko. Szczypiorek, miętę i koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokrajać wzdłuż na cząstki Mleko roztrzepać ze śmietana, połączyć wszystkie składniki razem. Doprawić solą i cukrem do smaku, ostudzić. Podawać na zimno.
kinia160616