Potrawy z pieca
1. Pizza klasyczna z drożdżami instant (ciasto)
Składniki:
mąka - 40 dag drożdże instant - 2 płaskie łyżeczki cukier - szczypta sól - 1/2 łyżeczki oliwa - 10 łyżek ciepła woda - 1 szklanka
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, wlać olej i wodę. Bardzo staranie wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ręki i naczynia, być elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przygotować blachę (wielkości piekarnika), posmarować ją olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i uformować cienki placek o grubości ok. 1/2 cm (można formować ciasto palcami na blasze, ale nie wałkować). Równomiernie rozłożyć na całej powierzchni. Na cieście położyć to co się lubi (np. sos pomidorowy z bazylią, plasterki salami, pokrojoną cieniutko paprykę, oliwki, drobno posiekaną cebulę, ser żółty). Pizzę można odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia, albo do razu wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C i od razu podwyższyć temperaturę do 250°C. Piec ok. 15 minut (pizza się zarumieni, a ser stopi).
kinia160616