Potrawy z wieprzowiny.docx

(13 KB) Pobierz

Potrawy z wieprzowiny

Karkówka z owocami

1,2 kg karkówki
sól
pieprz
czosnek
majeranek
słoiczek malin lub truskawek w kompocie
1 szklanka wywaru mięsnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kłącze imbiru

Mięso natrzeć solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Upiec. Mąkę rozmieszać w ½ szklanki zimnego wywaru, a następnie połączyć z resztą gorącego wywaru. Dodać starte kłącze imbiru, ostudzić. Zmiksować z truskawkami, przyprawić do smaku, polać mięso.

 

Medaliony wieprzowe

 

8 medalionów ze schabu
75 dag małych ziemniaczków
1 pęczek dymki
1-2 łyżki margaryny (do smażenia)
2 dag połówek łuskanych orzechów włoskich
sól
pieprz
natka pietruszki

Ziemniaki wyszorować miękką szczoteczką, gotować je 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie oczyścić pęczek dymki, opłukać, pokroić na małe kawałki. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Ugotowane ziemniaki odcedzić, opłukać w zimnej wodzie, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Na dużej patelni rozgrzać margarynę. Przygotowane medaliony wieprzowe smażyć po 2 minuty z każdej strony. Gotowe mięso zdjąć z patelni, dobrze zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu smażyć porcjami 5 minut dymkę i ziemniaki. Warzywa na patelni odsunąć, układać po 2 medaliony. Krótko smażyć razem, posypać solą, pieprzem i posiekanymi orzechami. Na koniec udekorować natką.

 

Pasztet ze śliwkami

 

30 dag wędzonego schabu
20 dag wątróbki
20 dag boczku
3 kromki tostowego pieczywa
½ szklanki śmietanki
2 jajka
5 dag włoskich orzechów
tymianek
liść laurowy
sól
pieprz
15 dag suszonych śliwek
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki żelatyny

Mięso zemleć, wymieszać z namoczonymi w śmietance kromkami chleba. Wyrobić z jajkami, przyprawić, wymieszać ze śliwkami i posiekanymi orzechami. Piec w kąpieli wodnej ok. 1 godzinę w 180 st. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z bulionem, zalać pasztet.

 

¯eberka pieczone

 

16 żeberek wieprzowych
40 dag selera korzeniowego
40 dag porów
1 cebula
1 łyżka masła
50 ml bulionu warzywnego z kostki
sól
pieprz
trochę oleju
natka pietruszki do dekoracji

 

¯eberka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną. Blachę lub żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć na niej żeberka. Piec przez 45 minut w temp. 200 st. Seler oczyścić, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę o boku 1-2 cm. Pory dokładnie oczyścić i umyć, pokroić w grube krążki. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Wlać bulion, gotować wszystko razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać pokrojone pory i seler, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, krótko gotować na małym ogniu. Warzywa w bulionie dodać do żeberek na ok. 20 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki.

 

¯eberka zapiekane z kapustą

 

1 kg żeberek
30 dkg kapusty surowej
marynata do żeberek
sól
pieprz

¯eberka pozostawić na 12 godzin w marynacie. Następnie układamy żeberka w naczyniu żaroodpornym warstwowo: warstwa żeberek, warstwa kapusty (2x). Pieczemy danie aż do zarumienienia żeberek.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin