Potrawy z wieprzowiny
Karkówka z owocami
1,2 kg karkówkisólpieprzczosnekmajeraneksłoiczek malin lub truskawek w kompocie1 szklanka wywaru mięsnego1 łyżeczka mąki ziemniaczanejkłącze imbiru
Mięso natrzeć solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i majerankiem. Upiec. Mąkę rozmieszać w ½ szklanki zimnego wywaru, a następnie połączyć z resztą gorącego wywaru. Dodać starte kłącze imbiru, ostudzić. Zmiksować z truskawkami, przyprawić do smaku, polać mięso.
Medaliony wieprzowe
8 medalionów ze schabu75 dag małych ziemniaczków1 pęczek dymki1-2 łyżki margaryny (do smażenia)2 dag połówek łuskanych orzechów włoskichsólpieprznatka pietruszki
Ziemniaki wyszorować miękką szczoteczką, gotować je 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie oczyścić pęczek dymki, opłukać, pokroić na małe kawałki. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Ugotowane ziemniaki odcedzić, opłukać w zimnej wodzie, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Na dużej patelni rozgrzać margarynę. Przygotowane medaliony wieprzowe smażyć po 2 minuty z każdej strony. Gotowe mięso zdjąć z patelni, dobrze zabezpieczyć przed wystygnięciem. Na tym samym tłuszczu smażyć porcjami 5 minut dymkę i ziemniaki. Warzywa na patelni odsunąć, układać po 2 medaliony. Krótko smażyć razem, posypać solą, pieprzem i posiekanymi orzechami. Na koniec udekorować natką.
Pasztet ze śliwkami
30 dag wędzonego schabu20 dag wątróbki20 dag boczku3 kromki tostowego pieczywa½ szklanki śmietanki 2 jajka5 dag włoskich orzechówtymianekliść laurowysólpieprz15 dag suszonych śliwek1 szklanka bulionu 2 łyżeczki żelatyny
Mięso zemleć, wymieszać z namoczonymi w śmietance kromkami chleba. Wyrobić z jajkami, przyprawić, wymieszać ze śliwkami i posiekanymi orzechami. Piec w kąpieli wodnej ok. 1 godzinę w 180 st. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z bulionem, zalać pasztet.
¯eberka pieczone
16 żeberek wieprzowych40 dag selera korzeniowego40 dag porów1 cebula1 łyżka masła50 ml bulionu warzywnego z kostkisólpieprztrochę olejunatka pietruszki do dekoracji
¯eberka dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką kuchenną. Blachę lub żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć na niej żeberka. Piec przez 45 minut w temp. 200 st. Seler oczyścić, obrać i opłukać. Pokroić w kostkę o boku 1-2 cm. Pory dokładnie oczyścić i umyć, pokroić w grube krążki. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Wlać bulion, gotować wszystko razem na średnim ogniu przez kilka minut. Dodać pokrojone pory i seler, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, krótko gotować na małym ogniu. Warzywa w bulionie dodać do żeberek na ok. 20 minut przed zakończeniem pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki.
¯eberka zapiekane z kapustą
1 kg żeberek30 dkg kapusty surowejmarynata do żebereksólpieprz
¯eberka pozostawić na 12 godzin w marynacie. Następnie układamy żeberka w naczyniu żaroodpornym warstwowo: warstwa żeberek, warstwa kapusty (2x). Pieczemy danie aż do zarumienienia żeberek.
kinia160616