Sałatki i surówki
1. Mizeria z ogórków ze śmietaną
Składniki:
ogórki świeże - 40 dag posiekany koperek - 1 łyżka śmietana - 1/8 l sól, cukier
Przygotowanie:
Ogórki obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce. ¦mietanę wymieszać z solą i cukrem. Ogórki polać śmietaną. Posypać posiekanym koperkiem.
2. Sałata ze szczypiorkiem i koperkiem
sałata - 1 główka posiekany szczypiorek i koperek - 1-2 łyżki śmietana - 1/8 l sól, cukier sok z cytryny lub ocet
Sałatę umyć, osączyć podzielić na części. Posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. ¦mietanę doprawić cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny, polać sałatę.
3. Surówka kolorowa z kapusty
biała kapusta - 1/4 średniej główki jabłko - 1 duże sok z żurawin lub czerwonych porzeczek - 1/2 szklanki olej - 1 łyżka papryka łagodna - 1/2 łyżeczki sól, cukier sok z cytryny
Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ewentualnie solą) i papryką.
4. Surówka z brokułów
brokuły – 30 dag papryka – szt. jabłko – 1 szt. jajko ugotowane na twardo – 1 szt. posiekany szczypiorek – 1 łyżeczka posiekany koperek – 1 łyżeczka Sos: majonez – 3-4 łyżki sok z cytryny – 1 łyżka szczypta cukru pieprz cayenne - szczypta sól, pieprz
Brokuły umyć i namoczyć w przegotowanej i osolonej letniej wodzie (30 minut). Następnie osączyć, różyczki podzielić na mniejsze części, a łodygę pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę i jabłko pokroić w cienkie słupki, połączyć z brokułami, polać sosem, wymieszać, posypać posiekanym jajem i zieleniną.
5. Surówka z czerwonej kapusty
czerwona kapusta - 1 kg wrzątek - 3 szklanki + sól - 1 łyżka cebula - 1 szt. jabłko - 1 szt. oleju lub oliwa - 4 łyżki sok z cytryny - 5 łyżek sól - 1 łyżeczka
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem z 1 łyżką soli, pozostawić na 15 minut, odcedzić, dokładnie osączyć. Olej, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć. Cebulę i jabłka dodać do kapusty, polać sosem, wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
6. Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów
kapusta kiszona - 40 dag cebula - 1 średnia koncentrat pomidorowy - 2 łyżki olej - 3-4 łyżki natka pietruszki - 1 łyżeczka cukier, sól, pieprz
Kapustę pokroić, posypać cukrem. Wymieszać z olejem, pokrojoną cebulą i pomidorami. Doprawić solą i pieprzem
7. Surówka z kapusty pekińskiej
kapusta pekińska – 1 średnia szczypiorku – 1 pęczek sól, pieprz śmietana – 1/2 szklanki ewentualnie majonez
Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Szczypiorek posiekać, dodać do kapusty. Do smaku dodać sól i pieprz. Surówką wymieszać ze śmietaną i majonezem.
8. Surówka z marchwi i selera
marchew - 25 dag seler - 15 dag zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka olej lub oliwa - 3-4 łyżki sól, cukier sok z cytryny, ocet lub kwasek cytrynowy
Marchew i seler zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać zieloną pietruszką.
9. Surówka z pieczarek
pieczarki - 30 dag orzechy włoskie - 5 dag czosnek - 1 ząbek olej - 1 łyżka sok z cytryny - 1 łyżka szczypiorek - 1 pęczek
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Orzech uprażyć przez ok. 3 minuty w piekarniku. Szczypiorek umyć, pokroić. Orzechy i szczypiorek wymieszać z pieczarkami. Przygotować sos: zmiażdżyć ząbek czosnku i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać pieczarki
10. Surówka z różnych warzyw
warzywa - 30 dag (marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory)jabłka – 1-2 szt. (15 dag) olej - 3-4 łyżki sól, cukier, ocet
Warzywa zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka umyć, zetrzeć na grubej tarce, pory drobno pokroić. Groszek, pomidory opłukać, pokroić w kosteczkę. Wszystko wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem.
11. Surówka z selera naciowego
seler naciowy - 30 dag jabłko winne - 1 szt. ogórek świeży – 1 szt. oliwa z oliwek - 3-4 łyżki sok z cytryny - 2 łyżki sól, pieprz natka pietruszki - 2 łyżki
Selera umyć, oczyścić z włókien łodygi, pokroić w cienkie plasterki, lekko posolić. Ogórek obrać pokroić w cienkie słupki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.
kinia160616