Sałatki i surówki.docx

(15 KB) Pobierz

Sałatki i surówki

1.      Mizeria z ogórków ze śmietaną

 

Składniki:

ogórki świeże - 40 dag
posiekany koperek - 1 łyżka
śmietana - 1/8 l
sól, cukier

 

Przygotowanie:

Ogórki obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce. ¦mietanę wymieszać z solą i cukrem. Ogórki polać śmietaną. Posypać posiekanym koperkiem.

 

2.      Sałata ze szczypiorkiem i koperkiem

 

Składniki:

sałata - 1 główka
posiekany szczypiorek i koperek - 1-2 łyżki
śmietana - 1/8 l
sól, cukier
sok z cytryny lub ocet

 

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osączyć podzielić na części. Posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. ¦mietanę doprawić cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny, polać sałatę.

 

3.      Surówka kolorowa z kapusty

 

Składniki:

biała kapusta - 1/4 średniej główki
jabłko - 1 duże
sok z żurawin lub czerwonych porzeczek - 1/2 szklanki
olej - 1 łyżka
papryka łagodna - 1/2 łyżeczki
sól, cukier
sok z cytryny

 

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować, lekko posolić, polać sokiem z żurawin. Jabłko obrać zetrzeć na tarce, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do kapusty. Przyprawić olejem, cukrem (ewentualnie solą) i papryką.

 

4.      Surówka z brokułów

 

Składniki:

brokuły – 30 dag
papryka – szt.
jabłko – 1 szt.
jajko ugotowane na twardo – 1 szt.
posiekany szczypiorek – 1 łyżeczka
posiekany koperek – 1 łyżeczka
Sos:
majonez – 3-4 łyżki
sok z cytryny – 1 łyżka
szczypta cukru
pieprz cayenne - szczypta
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Brokuły umyć i namoczyć w przegotowanej i osolonej letniej wodzie (30 minut). Następnie osączyć, różyczki podzielić na mniejsze części, a łodygę pokroić na niewielkie kawałki. Paprykę i jabłko pokroić w cienkie słupki, połączyć z brokułami, polać sosem, wymieszać, posypać posiekanym jajem i zieleniną.

 

5.      Surówka z czerwonej kapusty

 

Składniki:

czerwona kapusta - 1 kg
wrzątek - 3 szklanki
+ sól - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
jabłko - 1 szt.
oleju lub oliwa - 4 łyżki
sok z cytryny - 5 łyżek
sól - 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem z 1 łyżką soli, pozostawić na 15 minut, odcedzić, dokładnie osączyć. Olej, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier wymieszać. Cebulę obrać, drobno posiekać. Jabłko obrać, zetrzeć. Cebulę i jabłka dodać do kapusty, polać sosem, wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.

 

6.      Surówka z kapusty kiszonej i pomidorów

 

Składniki:

kapusta kiszona - 40 dag
cebula - 1 średnia
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
olej - 3-4 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kapustę pokroić, posypać cukrem. Wymieszać z olejem, pokrojoną cebulą i pomidorami. Doprawić solą i pieprzem

 

7.      Surówka z kapusty pekińskiej

 

Składniki:

kapusta pekińska – 1 średnia
szczypiorku – 1 pęczek
sól, pieprz
śmietana – 1/2 szklanki
ewentualnie majonez

 

Przygotowanie:

Kapustę umyć, osuszyć, poszatkować. Szczypiorek posiekać, dodać do kapusty. Do smaku dodać sól i pieprz. Surówką wymieszać ze śmietaną i majonezem.

 

8.      Surówka z marchwi i selera

 

Składniki:

marchew - 25 dag
seler - 15 dag
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
olej lub oliwa - 3-4 łyżki
sól, cukier
sok z cytryny, ocet lub kwasek cytrynowy

 

Przygotowanie:

Marchew i seler zetrzeć na tarce o bardzo małych otworach. Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypać zieloną pietruszką.

 

9.      Surówka z pieczarek

 

Składniki:

pieczarki - 30 dag
orzechy włoskie - 5 dag
czosnek - 1 ząbek
olej - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
szczypiorek - 1 pęczek

 

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Orzech uprażyć przez ok. 3 minuty w piekarniku. Szczypiorek umyć, pokroić. Orzechy i szczypiorek wymieszać z pieczarkami. Przygotować sos: zmiażdżyć ząbek czosnku i wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać pieczarki

 

10. Surówka z różnych warzyw

 

Składniki:

warzywa - 30 dag
(marchew, pory, selery, groszek zielony, pietruszka, ogórki, pomidory)
jabłka – 1-2 szt. (15 dag)
olej - 3-4 łyżki
sól, cukier, ocet

 

Przygotowanie:

Warzywa zetrzeć na drobnej tarce. Jabłka umyć, zetrzeć na grubej tarce, pory drobno pokroić. Groszek, pomidory opłukać, pokroić w kosteczkę. Wszystko wymieszać z olejem. Przyprawić do smaku solą, cukrem, octem.

 

11. Surówka z selera naciowego

 

Składniki:

seler naciowy - 30 dag
jabłko winne - 1 szt.
ogórek świeży – 1 szt.
oliwa z oliwek - 3-4 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
sól, pieprz
natka pietruszki - 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Selera umyć, oczyścić z włókien łodygi, pokroić w cienkie plasterki, lekko posolić. Ogórek obrać pokroić w cienkie słupki. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin