Zapiekanki i nie tylko.docx

(15 KB) Pobierz

Zapiekanki i nie tylko

1.      Babka ziemniaczana

 

Składniki:

ziemniaki – 2 kg
cebula – 2-3 szt.
ziemniaki ugotowane puree – 60 dag
jajka – 4 szt.
podgardle wieprzowe – 30 dag
kasza manna – niepełna szklanka
olej słonecznikowy – 100 ml
sól, pieprz
tarta bułka

 

Przygotowanie:

Podgardle pokroić w kosteczkę i usmażyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć, razem z cebulą. Do masy dodać odrobinę oleju, jajka, kaszę manną, ugotowane ziemniaki puree, usmażone skwarki z tłuszczem, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę posmarować olejem i posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną wlać do formy. Ma wierzchu polać olejem. Piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę. Babkę podawać polaną sosem grzybowym.

 

2.      Risotto z kurczaka

 

Składniki:

ryż - 30 dag
piersi z kurczaka - 30 dag
pieczarki - 20 dag
cebula – 1 szt.
tłuszcz - 4 dag
żółty ser - 4 dag
żółtko – 1 szt.
śmietana - 1/8 l
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.

 

3.      Ryba zapiekana z ziemniakami

 

Składniki:

ryba słodkowodna (filety) - 50 dag
ziemniaki - 6-8 szt.
cebula - 2 duże
tłuszcz do smarowania naczynia - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
mleko - 1/2 szklanki
żółtko – 1 szt.
starty żółty ser - 3 łyżki
natka pietruszki - 1/2 pęczka (posiekanego)
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filety umyć, pokroić w kawałki i krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić. Naczynie do zapiekanek posmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami surowe ziemniaki wymieszane z cebulą i kawałki ryby. Poszczególne warstwy oprószyć solę i pieprzem. Mleko zagotować. ¯ółtko roztrzepać w gorącym mleku (nie gotować), wymieszać z utartym serem, przyprawić do smaku solę i pieprzem, zalać potrawę i zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku (ok. 50 min.). Zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.

 

4.      Zapiekane grzanki z cebulą

 

Składniki:

bułka - 8 kromek
cebul - 5 szt. (średniej wielkości)
wędzony boczek - 20 dag
starty żółty ser - 4 łyżki
masło - 2 łyżki
białe wino - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
mąka - 1-2 łyżki
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać pokroić na talarki, lekko zrumienić na połowie tłuszczu i oprószyć mąką, zaczekać aż nabierze złotego koloru, zalać winem wymieszanym z wodą, gotować 3 minuty na małym ogniu, przyprawić solę i pieprzem. Bułkę przyrumienić z obu stron na maśle, włożyć między dwie kromki plasterek boczku tej samej wielkości. Na dno żaroodpornych naczynek posmarowanych tłuszczem włożyć trochę usmażonej cebuli, na to grzanki przełożone boczkiem, przykryć warstwą cebuli z sosem. Na wierzchu posypać utartym serem i zapiekać 25 min. w gorącym piekarniku.

 

5.      Zapiekanka bolońska z makaronem

 

Składniki:

makaron – 10-15 dag
mięso mielone - 20 dag
cebula – 1 szt.
ząbek czosnku – 1 szt.
olej – 1 łyżka
szczypiorek, natka pietruszki – 1 łyżka
pomidory z puszki – 20 dag
tłuszcz do formy
starty żółty ser - 3 łyżki
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w posolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzany olej, włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, posiekany szczypiorek i natkę, podsmażyć na dużym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pomidory razem z sokiem. Dusić na małym ogniu przez ok. 10min.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć makaron, mięso i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 min.

 

6.      Zapiekanka przekładanka z pomidorami

 

Składniki:

ziemniaki - 1 kg
ugotowana wołowina - 40 dag
wędzony boczek - 10 dag
razowy chleb - 2 kromki
pomidory - 2-3 szt.
mleko - 3/4 l
cebula – 1 szt.
czosnek - 2-3 ząbki
gałka muszkatołowa
starty żółty ser - 2 łyżki
sól, pieprz
olej - 2 łyżki
żółty ser do posypania zapiekanki

 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i ugotować. Chleb namoczyć w 1/2 szklanki mleka.
Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. £yżkę oleju rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę i czosnek, dodać boczek, smażyć 3-4 minuty.
Wołowinę posiekać, dodać odciśnięty chleb, boczek, cebulę i czosnek, wymieszać przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w kostkę.
Ziemniaki odcedzić, utrzeć z resztą mleka na puree, dodać 2 łyżki sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ¯aroodporne naczynie natłuścić resztą oleju, włożyć kolejno mięso z dodatkami, puree i pomidory. Wierzch posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Zapiekać 30 minut.

 

7.      Zapiekanka z łososiem

 

Składniki:

filety z łososia - 50 dag
ziemniaki - 60 dag
szpinak - 20 dag
cebula - 1 szt.
mąka pszenna - 3 dag
masło - 3 dag
sok z cytryny - 2 łyżki
bulion - 1 1/2 szklanki
śmietana kremówka - 10 dag
wytrawne białe wino - 1/3 szklanki
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Ugotować szpinak, osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę i wino. Przyprawić solą i pieprzem.
Rybę pokroić, skropić sokiem z cytryny. W żaroodpornym naczyniu ułożyć ziemniaki i szpinak, a na wierzchu rybę, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20 – 25 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin