Zapiekanki i nie tylko
1. Babka ziemniaczana
Składniki:
ziemniaki – 2 kg cebula – 2-3 szt. ziemniaki ugotowane puree – 60 dag jajka – 4 szt. podgardle wieprzowe – 30 dag kasza manna – niepełna szklanka olej słonecznikowy – 100 ml sól, pieprz tarta bułka
Przygotowanie:
Podgardle pokroić w kosteczkę i usmażyć. Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć, razem z cebulą. Do masy dodać odrobinę oleju, jajka, kaszę manną, ugotowane ziemniaki puree, usmażone skwarki z tłuszczem, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę posmarować olejem i posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną wlać do formy. Ma wierzchu polać olejem. Piec w temperaturze 180°C ok. 1 godzinę. Babkę podawać polaną sosem grzybowym.
2. Risotto z kurczaka
ryż - 30 dag piersi z kurczaka - 30 dag pieczarki - 20 dag cebula – 1 szt. tłuszcz - 4 dag żółty ser - 4 dag żółtko – 1 szt. śmietana - 1/8 l sól, pieprz
Piersi z kurczaka wypłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Do usmażonej cebuli włożyć pokrojone mięso z kurczaka. Wlać 1/8 l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki, pod koniec duszenia posolić. Ugotowany na sypko ryż, wymieszać z mięsem i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać gęstą, posoloną śmietaną zmieszaną z żółtkami. Posypać tartym serem. Wstawić do gorącego piekarnika na 30 minut. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć.
3. Ryba zapiekana z ziemniakami
ryba słodkowodna (filety) - 50 dag ziemniaki - 6-8 szt. cebula - 2 duże tłuszcz do smarowania naczynia - 1 łyżka olej - 3 łyżki mleko - 1/2 szklanki żółtko – 1 szt. starty żółty ser - 3 łyżki natka pietruszki - 1/2 pęczka (posiekanego) sól, pieprz
Filety umyć, pokroić w kawałki i krótko przesmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić. Naczynie do zapiekanek posmarować tłuszczem, ułożyć w nim warstwami surowe ziemniaki wymieszane z cebulą i kawałki ryby. Poszczególne warstwy oprószyć solę i pieprzem. Mleko zagotować. ¯ółtko roztrzepać w gorącym mleku (nie gotować), wymieszać z utartym serem, przyprawić do smaku solę i pieprzem, zalać potrawę i zapiec w nagrzanym do 180°C piekarniku (ok. 50 min.). Zapiekankę posypać natką pietruszki. Podawać z surówką.
4. Zapiekane grzanki z cebulą
bułka - 8 kromek cebul - 5 szt. (średniej wielkości) wędzony boczek - 20 dag starty żółty ser - 4 łyżki masło - 2 łyżki białe wino - 1/2 szklanki woda - 1/2 szklanki mąka - 1-2 łyżki sól, pieprz
Cebulę obrać pokroić na talarki, lekko zrumienić na połowie tłuszczu i oprószyć mąką, zaczekać aż nabierze złotego koloru, zalać winem wymieszanym z wodą, gotować 3 minuty na małym ogniu, przyprawić solę i pieprzem. Bułkę przyrumienić z obu stron na maśle, włożyć między dwie kromki plasterek boczku tej samej wielkości. Na dno żaroodpornych naczynek posmarowanych tłuszczem włożyć trochę usmażonej cebuli, na to grzanki przełożone boczkiem, przykryć warstwą cebuli z sosem. Na wierzchu posypać utartym serem i zapiekać 25 min. w gorącym piekarniku.
5. Zapiekanka bolońska z makaronem
makaron – 10-15 dag mięso mielone - 20 dag cebula – 1 szt. ząbek czosnku – 1 szt. olej – 1 łyżka szczypiorek, natka pietruszki – 1 łyżka pomidory z puszki – 20 dag tłuszcz do formy starty żółty ser - 3 łyżki sól, pieprz
Makaron ugotować w posolonej wodzie na pół twardo, odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na rozgrzany olej, włożyć mielone mięso, cebulę, czosnek, posiekany szczypiorek i natkę, podsmażyć na dużym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pomidory razem z sokiem. Dusić na małym ogniu przez ok. 10min.Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć makaron, mięso i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Zapiekać 20 min.
6. Zapiekanka przekładanka z pomidorami
ziemniaki - 1 kg ugotowana wołowina - 40 dag wędzony boczek - 10 dag razowy chleb - 2 kromki pomidory - 2-3 szt. mleko - 3/4 l cebula – 1 szt. czosnek - 2-3 ząbki gałka muszkatołowa starty żółty ser - 2 łyżki sól, pieprz olej - 2 łyżki żółty ser do posypania zapiekanki
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i ugotować. Chleb namoczyć w 1/2 szklanki mleka.Boczek pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. £yżkę oleju rozgrzać na patelni, zrumienić cebulę i czosnek, dodać boczek, smażyć 3-4 minuty.Wołowinę posiekać, dodać odciśnięty chleb, boczek, cebulę i czosnek, wymieszać przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać, miąższ pokroić w kostkę.Ziemniaki odcedzić, utrzeć z resztą mleka na puree, dodać 2 łyżki sera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. ¯aroodporne naczynie natłuścić resztą oleju, włożyć kolejno mięso z dodatkami, puree i pomidory. Wierzch posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200°C. Zapiekać 30 minut.
7. Zapiekanka z łososiem
filety z łososia - 50 dag ziemniaki - 60 dag szpinak - 20 dag cebula - 1 szt. mąka pszenna - 3 dag masło - 3 dag sok z cytryny - 2 łyżki bulion - 1 1/2 szklanki śmietana kremówka - 10 dag wytrawne białe wino - 1/3 szklanki sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Ugotować szpinak, osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, wlać bulion, śmietanę i wino. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę pokroić, skropić sokiem z cytryny. W żaroodpornym naczyniu ułożyć ziemniaki i szpinak, a na wierzchu rybę, polać sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekać 20 – 25 minut.
kinia160616