Kuchnia Koreańska
Składniki:1/2 kg rostbefu wołowego.Sos: 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sezamu w ziarnach, 1 młoda posiekana drobno cebulka, 2 ząbki posiekanego czosnku, 1/4 korzenia posiekanej rzepy, 1 mały pokrojony na talarki por, szczypta cukru do smaku, 3/4 szklanki wody
Opis wykonania:Dobrze schłodzoną, nawet lekko podmrożoną wołowinę kroimy na cienkie plastry. Zalewamy przygotowanym z podanych składników sosem i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy całość na patelnię i dusimy około 10 minut aż mięso będzie miękkie. Podajemy oczywiście z ryżem i sałatkami. W oryginale danie to przyrządzane jest na oczach gości w specjalnym naczyniu ustawionym na stole.
Składniki: 1 średnia kapusta pekińska. Marynata: 1/2 l wody, 2 płaskie łyżki soli. Pasta do smarowania liści: 1 łyżka ostrej papryki w proszku, 4-5 ząbków czosnku, 1/2 korzenia białej rzodkwi, ewentualnie 1/4 twardej gruszki, 1 łyżka sosu rybnego
Opis wykonania: Kapustę pekińską myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. W porcelanowym naczyniu zalewamy przygotowaną z wody i soli solanką. Odstawiamy na 2 dni. Przyrządzamy pastę. Rzodkiew ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałki, podobnie jak gruszkę. Czosnek siekamy, łączymy z rzodkwią, ostrą papryką i sosem rybnym. Wszystko razem miksujemy. Otrzymaną pastą smarujemy równomiernie liście odcedzonych połówek kapusty pekińskiej tak, by nie naruszyć całości. Znowu odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni. Przed podaniem kroimy kapustę na małe kwadraty.
Składniki: 1 biała rzodkiew, 1 młody por, 1 łyżka oleju sezamowego, ostra papryka, cukier, sól
Opis wykonania: Rzodkiew myjemy, skrobiemy, a następnie ścieramy na cienki makaronik. Pora po umyciu kroimy na cieniutkie talarki. Warzywa mieszamy, leciutko solimy, cukrzymy, posypujemy ostrą papryką i kropimy olejem sezamowymi. Odstawiamy na pół godziny.
Składniki: 1 biała rzodkiew. Sos paprykowy ostry: 2 łyżki ostrej pasty paprykowej, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka glutaminianu sodu, szczypta cukru, woda
Opis wykonania: Czosnek drobno siekamy i mieszamy z pozostałymi składnikami tak, by otrzymać niezbyt gęsty sos. Rzodkiew po umyciu i obraniu kroimy na niezbyt małą kostkę i zalewamy sosem przygotowanym z podanych składników. Odstawiamy na minimum pół godziny.
Składniki: 20 dag szpinaku, 1 łyżeczka ziaren sezamowych
Opis wykonania: Dokładnie umyte liście szpinaku blanszujemy przez 1 minutę w osolonym i pocukrzonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Ponownie lekko odciskamy w dłoni, układamy na miseczce i posypujemy ziarnem sezamowym.
Składniki: 2 ogórki węże, 1 łyżka oleju sezamowego, 2 młode cebulki dymki, sól
Opis wykonania: Ogórka kroimy wzdłuż na cieniutkie plastry. Leciutko solimy, kropimy olejem sezamowym, delikatnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Przed podaniem posypujemy posiekaną cebulką dymką.
jakubowskamarta