Kurczak Generała Tso Czas przygotowania: 1 godz Proporcje: dla 2-3 osób Ocena: Facet który zamiecił ten przepis w Internecie twierdzi, że jest to najlepsza potrawa z kurczaka, jakš jadł w centralnym Ohio i chyba miał rację. Ja do wykonania tej potrawy użyłem 4 udek. Ciasto z mški ryżowej jest bardziej chrupišce, osobicie polecam! Składniki: 0,5 kg ciemnego mięsa kurczaka (nogi, uda) pociętego w 2,5 cm kostki 1 cebula dymka (częć biała i zielona) posiekana 2-3 małe papryczki chilli posiekane olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 1/2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1/2 szklanki mški kukurydzianej lub ryżowej Sos: 1 łyżka mški kukurydzianej 1 łyżka mški ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 zšbek czosnku wyciniętego przez praskę 1 cm korzenia imbiru wyciniętego lub drobno posiekanego 3 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka białego octu 1 łyżka wina ryżowego 1/2 szklanki goršcego bulionu kurzego 1/3 łyżeczka glutasoli (opcjonalnie) Przygotowanie: Wymieszać składniki sosu aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić do lodówki. Posiekać dymkę i chili. Wymieszać składniki ciasta, włożyć kurczaka wymieszać aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa. Smażyć kurczaka w 2 porcjach w goršcym oleju na chrupišco (kawałki wkładaj do oleju pojedynczo, zapobienie to ich sklejaniu). Osaczyć z oleju na papierowym ręczniku. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Smażyć krótko dymkę i papryczki. Zamieszać sos i wlać do woka, mieszajšc gotować aż zgęstnieje, dodać kurczaka, wymieszać. Serwować natychmiast, żeby kurczak nie stracił chrupkoci.
margolina72