Krewetki sma�one w cie�cie Czas przygotowania: 20 min Czas marynowania: 30 min Proporcje: dla 2-3 os�b Ocena: Pierwsze sfotografowane danie z owoc�w morza, teraz powinno ich by� wi�cej, krewtki, m�twy, kraby, ma��e itd :). Krewetki Black Tiger wyst�puj� w r�nych rozmiarach, rozmiar podaje si� numerem np. 6-10 okre�laj�cym ilo�� krewetek na 1 funt (0,45 kg). Im liczba mniejsza tym wi�ksza krewetka i tak�e cena. Najmniejszy rozmiar tych krewetek czyli 31-40 kosztuje ok 100 z�/kg (te w�a�nie u�y�em) rozmiar najwi�kszy czyli U-5 (5 krewetek lub mniej na funt) ok. 150 z�/kg :(. Niestety krewetki nie s� tanie i chyba szybko nic si� nie zmieni. Moge was tylko pocieszy�, �e m�twy, kalmary, o�miornice, krewetki koktajlowe rozmiar 100-300, ma��e i kraby s� du�o ta�sze - od 30 do 60 z�/kg. Wszystkie te specja�y b�dzie mo�na kupi� w moim sklepie internetowym, niestety tylko na terenie �odzi - mro�onek nie mo�na niestety wys�ac poczt� :( Sk�adniki: 20 krewetek Black Tiger 31-40 obrane ze skorupek z ogonami olej do g��bokiego sma�enia Marynata: 1 �y�eczka sosu rybnego (ostatecznie 1/4 �y�eczki soli) 1 �y�ka wina ry�owego 1 �y�eczka oleju sezamowego 1 drobno posiekany plasterek imbiru 1 �y�ka drobno pokrojonej dymki Ciasto: 1/2 fili�anka m�ki 1/2 �y�eczki proszku do pieczenia 1 �y�ka drobno startego sera ok. 3/4 szklanki wody Przygotowanie: Krewetki wymiesza� z marynat�, odstawi� na 30 minut. Sk�adniki ciasta wymiesza�, doda� tyle wody a� utworzy si� rzadka masa (ok. 3/4 szklanki). Ka�d� krewetk� zanurzy� w cie�cie i sma�y� w gor�cym oleju na z�oty kolor. Dobrze os�czy� na papierowym r�czniku. Podawa� gor�ce na p�misku u�o�one na li�ciach sa�aty.
margolina72