330g i 2 łyżki stołowe nie solonego masłaOk. 340g półsłodkiej czekolad najlepszej jakości6 jajek1 3/4 filiżanki cukru1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii1 1/2 filiżanki plus 2 łyżki stołowe mąki1 łyżeczka soli1/2 filiżanki guziczków z białej czekolady1/2 filiżanki guziczków półsłodkiej czekoladyDodatkowo 2 łyżeczki cukru pudru, do przybrania
Potrzebny sprzęt: prostokątna forma, wyłożona papierem do pieczenia
Nagrzej piekarnik do ok. 175˚CStop masło i czekoladę na małym ogniu.W osobnej misce ubij jajka razem z cukrem i ekstraktem z wanilii.Ostudź trochę czekoladę, potem dodaj miksturę z jajkiem i wszystko dobrze ubij. Dodaj mąkę i sól. Potem wsyp czekoladowe guziczki. Zmieszaj wszystko razem i wlej do formy.Piecz ok. 25 min. Kiedy ciasto jest gotowe gdy góra jest trochę jaśniejsza, bledsza, a środek jest ciemny i trochę gumowy. Pamiętaj, żeby sprawdzać ciasto, różnica między gumowym a wyschniętym „Brownie” to tylko kilka minut. Uważaj! Ciasto będzie wciąż się piec, nawet w czasie stygnięcia.Przed podaniem, potnij w kwadraty (jeszcze ciepłe) ciasto, połóż na duży talerz i posyp cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.
aneti2