Rolada niedzielna.pdf

(42 KB) Pobierz
70612891 UNPDF
Rolada niedzielna
Składniki
60 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe lub cielęcina), 15
dag mięsa mielonego, marchewka, kawałek selera, 2-3 brukselki,
łyżka mrożonej kukurydzy, kajzerka, 3 jaja, cebula, łyżeczka
masła, grzybek suszony, 2 łyżki tartej bułki, łyżka mąki, tłuszcz
do smażenia, posiekana natka pietruszki, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Mięso pokroić na plastry, rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na stolnicy zwilżonej wodą
ułożyć z nich prostokąt, tak by kawałki nieco zachodziły na siebie. Dwa jaja ugotować na
twardo. Żółtko z trzeciego jaja wbić do mielonego mięsa, a białko ubić na pianę. Do
mięsa dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, przysmażoną na tłuszczu cebulę,
łyżeczkę masła, tartą bułkę, przyprawy, natkę pietruszki oraz pianę z białka. Masę
starannie wyrobić i rozsmarować na płatach mięsa, ułożyć połówki jaj (zamiast jaj można
wziąć 1-2 parówki). Zrolować mięso wzdłuż dłuższego boku, owiązać grubymi nićmi.
Roladę oprószyć mąką i zrumienić na tłuszczu. Wlać trochę wrzącej wody lub bulionu,
włożyć grzybek suszony i dusić pod przykryciem. Na 20 min przed końcem duszenia
włożyć kukurydzę i pokrojone w kostkę warzywa. Z rolady usunąć nitkę, a mięso pokroić
w plastry, obłożyć warzywami. 100 g - 190 kcal.
 
70612891.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin