Sznycle z niespodzianką.pdf

(46 KB) Pobierz
70612900 UNPDF
Sznycle z niespodzianką
Składniki
4 grube sznycle cielęce lub wieprzowe, 4 cienkie plastry
wędzonki, 4 plastry sera z ziołami lub papryką, papryka
konserwowa, jajo, bułka tarta, 4 plasterki cytryny lub grejpfruta,
łyżeczka masła, smalec do smażenia, natka pietruszki,
przyprawy
Sposób przyrządzania
Umyte i osuszone sznycle naciąć w taki sposób, aby powstały kieszonki. Natrzeć je solą
i pieprzem, włożyć do środka po plastrze wędzonki, sera i słupku papryki. Kieszonki
spiąć wykałaczkami, sznycle obtoczyć w jaju i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym
tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Następnie przełożyć do rondla, dodać masło,
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, podlać niewielką ilością wody i dusić pod
przykryciem na małym ogniu kilkanaście minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.
Sznycle posypać drobno pokrojoną natką pietruszki, udekorować plasterkiem cytryny lub
grejpfruta.
1 porcja zawiera: 30,3 g białka, 14,9 g tłuszczu, 166 mg cholesterolu, 0,7 g błonnika, 275
kcal.
 
70612900.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin