Ryba smażona w sosie.pdf

(38 KB) Pobierz
34420160 UNPDF
Ryba smażona w sosie
Składniki
75 dag filetów z karpia, dorsza lub halibuta, 4 duże pieczarki,
białko małego jaja, półtorej łyżki mąki ziemniaczanej,
kawałeczek świeżego korzenia imbiru lub pół łyżeczki
sproszkowanego, 2 cebule dymki, 5 łyżek oleju, łyżka smalcu,
sól. Sos: 8-10 łyżek esencjonalnego rosołu z kury, 5 łyżek wódki wyborowej, po
półtorej łyżeczki cukru i mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzania
Rybę pokroić na nieduże kawałki, usuwając wszystkie ości, posypać solą i mąką
ziemniaczaną, wymieszać z białkiem i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. W woku
lub na patelni z grubym dnem mocno rozgrzać 3 łyżki oleju i smalec. Włożyć kawałki
ryby, każdy smażyć po minucie z obu stron, przełożyć na ogrzany półmisek. Składniki
sosu dobrze wymieszać w miseczce. Na pozostałym gorącym oleju minutę smażyć
pieczarki (pokrojone w dość grube plastry), cebulę (pokrojoną w piórka) i posiekany
imbir. Następnie wlać sos, gotować chwilę, aż zgęstnieje, włożyć rybę, 2-3 razy
delikatnie ją przewrócić. Zmniejszyć ogień i dusić 5 min, po czym przełożyć potrawę
na dobrze ogrzany półmisek. Podawać z ryżem lub pieczywem. (100 g - 145 kcal).
 
34420160.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin