Ryby i owoce morza.pdf

(682 KB) Pobierz
(Ryby i owoce morza \226 wszyst...)
ĺledŅ z cebulĢ i olejem
5 filetw ze Ļledzia pocztowego
10 dkg oleju
5 dkg musztardy
liĻcie bobkowe
KaŇdy filet ze Ļledzia posmarowaę musztardĢ, zwinĢę w rulon, ukþadaę w sþoiku jeden obok
drugiego. ĺledzie zalaę olejem tak, by je nakryþ, powierzchniħ nakryę listkami bobkowymi. Sþoik
zakryę papierem pergaminowym i przechowywaę w zimnym miejscu. Po kilku dniach podawaę
na szklanej salaterce, do kaŇdego kawaþka wbię wykaþaczkħ. JeŇeli filety sĢ szerokie,
przekrajaę je ostrym noŇem na pþ. Przybraę korniszonami, marchwiĢ z octu i krĢŇkami cebuli.
ĺledzie w oliwie moŇna przechowywaę w zimnie przez dþuŇszy czas. Oliwħ ze Ļledzi moŇna
uŇyę do majonezu lub do saþatki.
Ryba w cieĻcie piwnym
50 dag filetw z ryby morskiej
sok cytrynowy
olej do smaŇenia
pieprz
sl
Ciasto:
20 dag mĢki
jajko
pþ szklanki piwa
þyŇeczka oleju
sl
Z mĢki, Ňþtka, piwa i oleju sporzĢdzię ciasto. Osolię, wymieszaę z ubitĢ na sztywno pianĢ z
biaþka; przyrzĢdzone ciasto musi mieę għstoĻę Ļmietany. Filety osolię, posypaę pieprzem, doĻę
454619211.003.png 454619211.004.png
obficie skropię sokiem cytrynowym, pokrajaę na mniejsze kawaþki. KaŇdy kawaþek zanurzaę w
cieĻcie i kþaĻę na rozgrzany olej. SmaŇyę ok. 5 min. UsmaŇone ryby bħdĢ przypominaþy pĢczki.
Podawaę na gorĢco z zielonĢ saþatĢ.
Wħgorz po jutlandzku
1 kg wħgorza
þyŇka masþa lub margaryny
2 þyŇki Ļmietany
2 þyŇki mĢki
cytryna lub sok cytrynowy
cebula
maþy seler
por
2 goŅdziki
listek laurowy
gaþka muszkatoþowa
þyŇka posiekanej natki pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
þyŇka posiekanego koperku
þyŇeczka posiekanych liĻci szaþwii
2 pomidory
pieprz
sl
Sprawionego i obranego ze skry wħgorza skropię sokiem cytrynowym i odstawię na 30 min w
chþodne miejsce. Cebulħ obraę i posiekaę. Seler obraę, pokrajaę w cienkie plasterki,
przesmaŇyę w rozgrzanym maĻle. Wlaę ok. 1,5 szklanki wody, dodaę zioþa i przyprawy,
zagotowaę. Do powstaþego sosu wþoŇyę pokrajanego na porcje wħgorza i dusię pod
przykryciem. Gdy wħgorz jest miħkki, wyjĢę i przeþoŇyę do nagrzanego pþmiska, a sos
zagħĻcię, dodajĢc mĢkħ rozmieszanĢ ze ĻmietanĢ. Ewentualnie dosolię i zalaę sosem porcje
wħgorza. Posypaę posiekanĢ zieleninĢ. Podawaę z ziemniakami i pomidorami.
Zupa rybna
454619211.005.png
1 kg rŇnych morskich ryb
50 dag ziemniakw
2 þyŇki mĢki
pþ szklanki sþodkiej Ļmietanki
8 kromek buþki
5 dag masþa
szklanka mleka
2 kieliszki biaþego wina
cebula
2 marchwie
pħczek natki pietruszki
zielony koper
sl
pieprz
2 I wody zagotowaę z winem posolię, dodaę drobno pokrajanĢ marchew, caþĢ cebulħ oraz
natkħ pietruszki i gotowaę 15 min. Po tym czasie dodaę obrane caþe ziemniaki, pogotowaę
chwilħ i doþoŇyę pokrajanĢ na dzwonka rybħ. Gotowaę do miħkkoĻci. W rondelku przygotowaę
jasnĢ zasmaŇkħ z masþa i mĢki, zalaę jĢ zimnym mlekiem i mieszaę trzymajĢc na bardzo
maþym ogniu, aŇ powstanie gþadki sos. Wlaę Ļmietankħ, wymieszaę i trzymaę w cieple. Przed
podaniem na stþ rybħ i ziemniaki wyjĢę na pþmisek i obþoŇyę wokþ kromkami buþki
posmarowanej masþem. Wywar przecedzię, poþĢczyę z sosem, zagotowaę, przyprawię solĢ,
pieprzem i posiekanym koperkiem. Podaę jednoczeĻnie na stþ pþmisek z rybĢ i zupħ do
popicia.
Sandacz na sposb badakszonijski Î kuchnia wħgierska
1 sandacz (ok.1,5 kg)
1 pħczek zielonej pietruszki
1 maþa cebula
100 g masþa
1 kieliszek biaþego wina
pieprz
454619211.006.png 454619211.001.png
olej
500 g pomidorw
2 filiŇanki brĢzowego sosu
1 ĻwieŇa papryka
Rybħ przygotowanĢ jak zwykle, miħso oddzielię od oĻci i krħgosþupa, ĻciĢgnĢę skrħ, filety
posolię i wþoŇyę do Ňaroodpornego naczynia wysmarowanego masþem. Gþowħ i krħgosþup z
oĻciami ugotowaę w dobrze osolonej wodzie. Wywar ten z takĢ samĢ iloĻciĢ biaþego wina wylaę
na rybħ, naczynie przykryę foliĢ aluminiowĢ i dusię filety w piekarniku. PosiekanĢ cebulħ udusię
na 50 g masþa, dodaę pomidory bez pestek, pokrojonĢ w krĢŇki paprykħ i drobno posiekanĢ
zielonĢ pietruszkħ. Wszystko to posolię i udusię do miħkkoĻci. Dodaę brĢzowy sos, oprszyę
pieprzem, poþĢczyę z pozostaþĢ iloĻciĢ masþa i niewielkĢ iloĻciĢ wywaru rybnego, jeszcze raz
zagotowaę. Rybħ uþoŇyę na pþmisku i zalaę powstaþym sosem. Podawaę na gorĢco.
Ryba pieczona z orzechami SAMAK HARAH (Jordania)
4 pstrĢgi
plastry cytryny (dowolnie)
Farsz:
4 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
1 cebula drobno posiekana
1 ĻwieŇa lub mroŇona papryka
10 dkg zmielonych wþoskich orzechw
2 þyŇki posiekanej zielonej pietruszki
sl i pieprz do smaku
Marynata
4 þyŇki oliwy lub oleju jadalnego
sok z dwch cytryn lub 2 þyŇki octu (6 proc.)
8 þyŇek wody
1 roztarty zĢbek czosnku
sl i pieprz do smaku
1. Ryby sprawię (zostawiajĢc þby).
2. W pþytkim naczyniu wymieszaę skþadniki marynaty, wþoŇyę pstrĢgi na 4 godz., kilka razy
przeþoŇyę.
3. Z papryki usunĢę nasiona, pokrajaę w plasterki.
4. Cebulħ smaŇyę w rozgrzanej oliwie na jasnozþoty kolor, dodaę paprykħ i orzechy, mieszajĢc,
smaŇyę na maþym ogniu przez 5 min.
5. ZdjĢę z ognia, posypaę solĢ i pieprzem, dodaę zielonĢ pietruszkħ, wymieszaę, ostudzię.
6. Rybħ nadziewaę farszem, zaszyę nitkĢ lub spiĢę wykaþaczkami.
7. UþoŇyę rybħ w grubo wysmarowanym tþuszczem naczyniu, piec w mocno nagrzanym
piekarniku i250oC) przez 20-30 min., polewajĢc 2-3 razy marynatĢ. Ryby sĢ gotowe, gdy pþetwy
dajĢ siħ þatwo usunĢę.
8. PstrĢgi ostroŇnie przeþoŇyę na gorĢcy pþmisek, usunĢę nitkħ, wykaþaczki, przybraę
plasterkami cytryny i zielonĢ pietruszkĢ.
Proporcje dla 4 osb
454619211.002.png
ĺledzie w Ļmietanie
5 filetw ze Ļledzia pocztowego
1 szklanka għstej mþodej Ļmietany
10 dkg cebuli cukrowej
sl, cukier
zielona pietruszka
Filety ze Ļledzi zalaę na godzinħ sþodkim mlekiem. Filety odcisnĢę z mleka, zþoŇyę po dwa
razem, kaŇdy ĻledŅ pokrajaę na 3 czħĻci i uþoŇyę na prostokĢtnym, maþym pþmisku.
Zagotowaę wodħ z octem. Cebulħ pokrajaę na pþkrĢŇki 2 mm gruboĻci, uþoŇyę na Ļledziach i
polaę għstĢ ĻmietanĢ; do Ļmietany moŇna dodaę cukru do smaku. ĺledzie moŇna posypaę
krajanĢ, zielonĢ pietruszkĢ, podawaę z pomidorami.
Zapiekanka rybna BALIK KOFTESI (Turcja)
1 kg ryby - dorsza, halibuta lub karpia
1/2 szklanki oliwy lub oleju jadalnego
2 cebule pokrajane w plasterki
2-3 þyŇki pasty pomidorowej
2-3 roztarte zĢbki czosnku
sl, pieprz i papryka do smaku
3-4 marchewki pokrajane w talarki
kawaþek selera pokrajany w paski
2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny lub 1 þyŇeczka octu (6 proc.) ewentualnie 2 þyŇki soku z rabarbaru
posiekana zielona pietruszka
plasterki cytryny (dowolnie)
1. Filety podzielię na porcje, natomiast caþĢ rybħ pokrajaę w dzwonka, doprawię solĢ
i pieprzem, odstawię.
2. Na rozgrzanym oleju usmaŇyę cebulħ na zþoty kolor.
3. Dodaę pastħ pomidorowĢ, czosnek, sl, pieprz, paprykħ, marchew, seler, zamieszaę, wlaę
wodħ i sok Ň cytryny. Gotowaę na maþym ogniu, aŇ jarzyny bħdĢ miħkkie okoþo 30 min. Sos
przetrzeę przez sito.
4. Kawaþki ryby wþoŇyę do wysmarowanego tþuszczem Ňaroodpornego naczynia, zalaę sosem.
5. Wstawię do nagrzanego piekarnika (190 C) i piec okoþo 30 min.
6. Rybħ podawaę w tym samym naczyniu, w ktrym byþa pieczona, przybraę plasterkami
cytryny, posypaę zielonĢ pietruszkĢ. Najlepsza jest z ziemniakami puree lub ze ĻwieŇym
biaþym pieczywem. Dobra takŇe na zimno. Proporcje dla 3-4 osb
Ryba pieczona w folii
ĺwieŇe ĻIedzie, dorsz, halibut; karp lub pstrĢg
sok z cytryny
oliwa
sl,
ĻwieŇo zmielony pieprz
1. SprawionĢ rybħ natrzeę solĢ i sokiem z cytryny
2. Posmarowaę kawaþki folii aluminiowej oliwĢ i na kaŇdym poþoŇyę rybħ. ZagiĢę boki z obu
stron i lekko zwinĢę w pþaski rulon.
3. UþoŇyę na blasze i piec w nagrzanym piekarniku (190 C) okoþo 30 min.
4. OdwinĢę, wyþoŇyę rybħ na gorĢcy talerz.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin