Beuff A La Strogonoff.pdf

(30 KB) Pobierz
Microsoft Word - BEUFF A LA STROGoNOFF
BEUFF A LA STROGONOFF
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
2 dag suszonych grzybów
25 dag pieczarek
3 łyŜki masła
3 łyŜki smalcu
1 cebula
4 łyŜki mąki
1 łyŜeczka słodkiej papryki
koncentrat pomidorowy
1 szklanka rosołu lub bulionu
1 łyŜeczka musztardy Dijon
sól, pieprz,
Wykonanie:
Grzyby dzień wcześniej namoczyć i pokroić w paski. Pieczarki
poszatkować w plasterki. Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodać pieczarki oraz grzyby i dusić aŜ będą miękkie. Dodać
wodę z moczenia grzybów, bulion, koncentrat pomidorowy, musztardę,
paprykę, sól, pieprz. Sos musi być gotowy i gorący nim zacznie się
smaŜyć mięso. Sos moŜna zaprawić śmietaną. Mięso pokroić w 1 cm
plastry, a następnie w 1 cm paski. Obtoczyć w mące i szybko usmaŜyć
partiami na bardzo gorącym tłuszczu. Mięso nie moŜe puścić soków i nie
moŜe być przesmaŜone, gdyŜ będzie twarde. Dodać mięso do sosu,
szybko zagotować, ale nie gotować i szybko wydać.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin