Fondue normandzkiePorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.400 g sera cammembert, pont-l'eveque, livarot lub trapistow,300 ml mleka,100 ml smietanki 30%,50 ml calvadosu,2 szalotki,1 lyzka masla,1 bulka pszenna.1. Szalotke obrac, drobno posiekac, wlozyc na stopione na patelni maslo i lekkopodsmazyc nie rumieniac. Ser pokroic na niewielkie kawalki.2. W specjalnym kociolku lub kamionkowym zaroodpornym naczyniu zagotowac mleko. Dodawac porcjami ser i stale mieszac, by stopil sie na wolnym ogniu.Gdy powstanie gladka masa, wlac smietanke i odstawic z ognia. Tuz przed podaniem dodac calvados i wymieszac z przesmazonymi szalotkami.3. Podawac na stol w tym samym naczyniu ustawionym na maszynce lub specjalnympodgrzewaczu, tak by masa serowa stale lekko wrzala.4. Bulke ze skorka pokroic w kostke o boku 2 cm i postawic obok w koszyczku.Nadziewac kawalki bulki na widelec o dlugim trzonku i maczac w fondue.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 74.
kapciajerzy1