Gruszki z gorgonzolaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 20 min.4 duze gruszki,1 lyzka soku z cytryny,2 lyzki posiekanych orzechow wloskich,65 g gorgonzoli (w ostatecznosci roquefortu),30 g masla,8 czeresni koktajlowych.1. Gruszki umyc, obrac, przekroic na pol, usunac gniazda nasienne i trochemiazszu. Owoce skropic wewnatrz i zewnatrz sokiem z cytryny, obtoczyc w posiekanych orzechach.2. Ser rozgniesc widelcem, utrzec z maslem na gladka mase.3. Za pomoca rekawa cukierniczego lub szpryca wycisnac mase serowa do wydrazonych polowek gruszek. Z wierzchu ozdobic czeresniami.4. Gruszki wstawic do lodowki na 2 godz. Podawac z bialym winem deserowym.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 24.
kapciajerzy1